fbpx
Home Interview Beeldend kunstenaar Monique Eysink:

Beeldend kunstenaar Monique Eysink:

‘Achter ieder kunstwerk zit een kunstenaar, die diep heeft nagedacht over zijn creatie.’

door Danielle Feddes
Tel je zegeningen - Monique Eysink

Beeldend kunstenaar Monique Eysink raakt tijdens haar werk elke keer weer onder de indruk van de schepping, én van de Schepper. ,,God heeft ook in mij scheppingskracht gelegd.’’ Monique voelt zich geroepen om grote en kleine wonderen uit de schepping in het licht te zetten. ,,Er is al zoveel negativiteit in de wereld. Ik geef graag aandacht aan mooie dingen.’’

Monique is autodidact en gebruikt voor haar werk de realistische fijnschildertechniek. Ze begon met schilderen in 2010, in een voor haar lastige periode. ,,Mijn kinderen werden ouder en ik kreeg tijd voor nieuwe plannen. Tegelijkertijd ontdekte ik dat ik geestelijk vast zat. Door verschillende gebeurtenissen was ik gaan leven vanuit angst. Ik was bang om de controle te verliezen. Daarmee zei ik ‘nee’ tegen verrassingen, onverwachte mogelijkheden, uitdaging en groei. Pas toen ik leerde me helemaal aan God toe te vertrouwen, kwam er een ommekeer en kon ik me op mijn talent, het schilderen richten.’’

Monique Eysink               

Op welke manier komt een schilderij bij jou tot stand?

,,Als ik iets zie waarvan ik denk: dat kon wel eens een schilderij worden, dan maak ik daar foto’s van. Ik kijk ook of het ‘verhaal’ wat ik ermee wil vertellen, of de compositie die ik op het oog heb, sterk genoeg is. Vervolgens bedenk ik hoe ik dat verhaal het beste kan verbeelden. Deels doe ik dat door middel van schetsen, en deels op de computer. Als ik tevreden ben, begint pas het echte werk.

Ik schilder veel met olieverf in de fijnschildertechniek, een oude techniek die schilders als Rembrandt en Vermeer al gebruikten. Daarvoor begin ik met een onderschildering in twee kleuren, rauwe omber en wit, waarbij ik vooral let op licht en donker. Als dat droog is, ga ik daar met transparante kleuren hele dunne laagjes overheen glaceren. Waar het licht zit, licht ik deze laagjes daarna weer met dekkende verf op. Door dit heel vaak te herhalen, ontstaat een soort gelaagdheid die veel diepte suggereert. Het is een intensieve techniek die veel tijd vraagt, maar het eindresultaat maakt het zeker de moeite waard.

Monique: Een belangrijk onderdeel van talent: ergens veel tijd en energie insteken, zodat je er goed in wordt

Mijn schilderwerk is vooral ambacht: hard en lang werken zodat je vaardig wordt in dat wat je doet. Veel aspecten van het schilderen zijn door bijna iedereen te leren, als je maar bereid bent er veel tijd en energie in te steken. Voor mij is dat een belangrijk onderdeel van talent: de wil en het plezier om ergens veel tijd en energie in te steken, zodat je er goed in wordt, en er weer van kunt uitdelen.’’

Waar haal jij je inspiratie vandaan?        

,,Ik ben door God gemaakt, naar Zijn beeld en gelijkenis. God, de Schepper, is mijn Vader en Hij heeft ook in mij scheppingskracht, creativiteit gelegd. Als ik bedenk hoeveel er bij komt kijken om tot een mooi kunstwerk te komen, kan ik gewoon niet geloven dat er ook maar één creatief persoon bestaat die denkt dat de hele schepping ontstaan zou zijn uit een ontplofte chaos van niks die vervolgens overal naadloos in elkaar past, en dat zonder plan en zonder doel. Achter ieder kunstwerk zit een kunstenaar, die diep heeft nagedacht over zijn creatie. Zelfs als je een pot verf leeggooit op een wit doek, ben jij nog steeds degene die dat heeft bedacht en die het heeft uitgevoerd.’’

Op je website gebruik je de slogan: ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Wat bedoel je daarmee?

,,In de krant of op het nieuws zijn het altijd de negatieve dingen die de aandacht krijgen en ik voel me juist geroepen om mooie, alledaagse momenten in het licht te zetten. Klein Geluk zou je het kunnen noemen. Ik denk dat het belangrijk is om juist de mooie dingen aandacht te geven. Ik ervaar die aandacht voor kleine, bijna onopvallende verhaaltjes als iets wat God in mij heeft gelegd. Zo mag ik Hem eren als mens en als kunstenaar. En al schilder ik niet meteen Bijbelse taferelen of evangelische boodschappen, toch is het die levensvisie die ik op mijn manier, met Gods hulp, mag uitdragen in mijn werk.’’

Wat zijn je favoriete onderwerpen om te schilderen?

,,Dat zijn de grote en kleine wonderen in de schepping: mooie Hollandse landschappen met hun prachtige wolkenluchten, of die ene bloem met zijn bijzondere details. Maar ook het kind dat helemaal opgaat in zijn bezigheden. Kinderen zijn onbevangen. Er is nog niets waar ze zich zorgen over hoeven maken. Op het schilderij ‘Tel je zegeningen’ zie je twee kinderen die elkaar steentjes geven om te bewaren. De steentjes kun je zien als alle gebeurtenissen in je leven. Wat wil je bewaren? Wat wil je met anderen delen? Zijn dat de saaie, vervelende, zware of moeilijke dingen? Of wil je juist de mooie, opbouwende, verrijkende dingen met elkaar delen? De kinderen zoeken de mooie kleuren eruit. De grijze en zwarte laten ze liggen. Dat is veelzeggend.‘’

Kun je iets vertellen over het effect van kleuren?

,,Iedere kleur heeft zijn functie in het schilderij. Het is net als bij ons mensen. We zijn allemaal verschillend. En we hebben allemaal effect op elkaar. Kleuren die op de kleurencirkel tegenover elkaar liggen, zoals rood en groen, oranje en blauw, of geel en paars, versterken elkaar als je ze naast elkaar gebruikt in een schilderij. Maar als je ze met elkaar gaat mengen, zie je dat ze elkaar ‘opeten’, oftewel laten verdwijnen. In deze zogenaamde complementaire kleuren zit een mooie geestelijke les: Om je echte kleur te laten stralen, heb je vaak de tegenoverliggende kleur nodig.

Als je een gestructureerd type bent, zeg blauw, dan kan het heel bevrijdend en verrassend zijn om je eens te laten meevoeren door zo’n oranje persoon, die je uitdaagt om eens iets nieuws te doen of je eens een beetje te laten gaan.

Rode stokrozen bijvoorbeeld, komen heel mooi en helder uit tegen groene bladeren. Maar soms is die pure kleur teveel van het goede. Dan heb je juist een beetje van de tegenoverliggende kleur nodig om er doorheen te mengen, om alles wat meer in balans te brengen. Zo zorgt een beetje groen ervoor, dat rood niet te schreeuwerig wordt, en kan een beetje pittig rood ervoor zorgen dat het groen niet te ‘veilig’ blijft. Zo werkt dat ook vaak bij ons. Ben je iemand die geniet van veel mensen en geluid? Kan het niet gek genoeg? Laten we zeggen dat je ‘oranje’ bent, dan is het soms toch belangrijk om je een beetje te laten ‘temmen’ door een type, dat houdt van structuur, duidelijkheid, regels en kennis. Andersom, als je een gestructureerd type bent, zeg blauw, dan kan het heel bevrijdend en verrassend zijn om je eens te laten meevoeren door zo’n oranje persoon, die je uitdaagt om eens iets nieuws te doen of je eens een beetje te laten gaan.’’

Wat wil je uitdragen met je werk?

,,Nog elke dag ben ik God dankbaar dat ik mijn levenshouding kon ombuigen van een NEE uit angst, in een JA met Hem. Ik ontdek dat ik pas echt tot mijn doel kom sinds ik zo leer leven. Hij wil dat ik mij helemaal aan Hem toevertrouw. Dan pas kan ik Hem eren met alles wat ik heb ontvangen. Ook mijn schildertalent. Ik vind het heerlijk om weer uit te delen van alles wat ik in de afgelopen jaren heb mogen leren en ontdekken. Dat doe ik met mijn schilderijen, maar ook met de cursussen die ik geef. Delen is vermenigvuldigen. Alles wat leeft in de schepping groeit vanwege dit principe. Uitdelen van wat je hebt ontvangen maakt je niet armer maar juist rijker! En dat is heel mooi om te mogen ontdekken.’’

Monique Eysink is getrouwd met Martin en woont in Hoorn. Meer over haar werk vind je op: https://www.monique-eysink.nl/.

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Monique Eysink

Wil je meer inspirerende en geloofsopbouwende overdenkingen, columns, gedichten, interviews en verhalen lezen? Neem dan een abonnement en ontvang ons magazine twee keer per maand bij jou thuis. Of probeer eerst een proefabonnement. 

Heb je al een abonnement? Wist je dat je Elisabeth Magazine ook voordelig kunt uitdelen in je kerk of vereniging? Kijk eens op onze collectieve abonnementen.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved