fbpx
Home Thema'sPastoraat Onze kinderen willen geen contact meer

Onze kinderen willen geen contact meer

door skempenaar

Tekst: ds. Evert-Pieter van der Veen – Beeld: Elisabeth Ismail

‘U voelt zich machteloos en dat is een goed teken’

Vraag

Onze kinderen willen alle drie geen contact meer met ons vanwege – in onze ogen – kleinigheden. We voelen ons machteloos. Wat kunnen we doen?

Antwoord

Het is voor u als ouders zeer verdrietig dat ál uw kinderen geen contact meer met u onderhouden. Hebt u zich oprecht in hun beleving en verhalen proberen te verplaatsen? Wat in uw ogen ‘kleinigheden’ zijn, hebben uw kinderen blijkbaar toch anders beleefd. Uw goedbedoelde intenties zijn niet altijd zo op hen overgekomen, met deze verwijdering als gevolg. Een dergelijke stap valt een kind zwaar en wordt heus niet zomaar gezet.

U voelt zich machteloos en dat is een goed teken: u blijft zich ouders van uw kinderen voelen. Daarom kunt u toch iets doen, al zal dat geen gemakkelijke weg zijn. Zou u een open gesprek met uw kinderen kunnen en willen aangaan? Zeg, wanneer u hen daartoe uitnodigt, dat u allereerst wilt luisteren naar hún verhalen, hoe zíj hun kindertijd hebben beleefd. Laat hen vooral praten, al is dat voor u wellicht moeilijk om aan te horen, omdat voor hen niet alles positief was. Val hen echter niet in de rede met verweer, maar laat uw kinderen ‘tot u komen’ met alles wat hen wellicht al zolang bezighoudt en verdriet doet. Het is ook hún machteloosheid dat zij het contact hebben verbroken.

Het verleden kan niet meer ongedaan worden gemaakt in zo’n gesprek. Maar misschien kan de pijn enigszins worden weggenomen, wanneer u na de verhalen van uw kinderen als liefhebbende ouders reageert. Dan kan de toekomst hopelijk anders worden: na verzoening is er, ondanks alles wat er is gebeurd, een weg die je samen gaat.

‘Maak uw kinderen niet verbitterd’ staat in Efeze 6:4. Dat is geschreven in een andere tijd, maar dit woord heeft ons wel iets te zeggen. Betuig uw oprechte spijt wanneer er toch bitterheid is gegroeid. Hopelijk kunt u zo nader tot elkaar komen. Ik wens u wijsheid en tact in dit gesprek!

Reageren

* Door dit formulier te gebruiken, gaat u akkoord met de opslag en verwerking van uw gegevens door deze website.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved