fbpx
Home Column Tien minuten stil voor God

Tien minuten stil voor God

Even nergens aan denken

door Danielle Feddes
stil zijn voor God

‘Waar denk je nu aan?’

‘Nergens aan.’

‘Hoe kun je nu nérgens aan denken? Ik kan me dat niet voorstellen. Mijn gedachten gaan altijd maar door.’

Bovenstaande conversatie voeren mijn schat en ik eens in de zoveel tijd. Het blijft voor mij een raadsel dat iemand zonder enige gedachte voor zich uit kan staren. Wat zou ik graag wat vaker ‘leeghoofdig’ willen zijn en nergens aan denken. Ik ga het proberen, nam ik me voor: even een minuut of tien helemaal stil zijn.

Zijn die tien minuten al bijna voorbij?

En dus zette ik mijn timer en besloot ik volledig stil te zijn in de aanwezigheid van God. Op de bank, met gesloten ogen, concentreerde ik mij op mijn ademhaling: adem in door de neus, adem uit door de mond.

Even later had ik het ritme te pakken en bracht ik mijn gedachten naar het hogere. God, bent u daar? Ik ben hier. Maar al snel kwamen de gedachten: Wat staat er straks op de agenda? Wat hoor ik nu voor geluid? Zijn die tien minuten al bijna voorbij?

Ik besloot mij tien minuten te verblijden in de Heer

Kortom: het lukte niet best. Maar ik genoot wel van de rust. En van het idee dat God en ik even heel close waren geweest. De keer daarna ging het al beter. Ik had me voorgenomen, zoals ook in het artikel staat, om te mediteren over een bepaald woord of begrip. Ik koos de bijbeltekst ‘Laat de Heer uw vreugde blijven’ en besloot om mij tien minuten te verblijden in de Heer.

Ik heb dat zeker drie minuten volgehouden. Drie waardevolle minuten, dat wel. Want wanneer neem je in je leven nou bewust tijd om te bedenken: ‘Heer, wat ben ik blij met U. Superfijn dat U er bent!’

Mediteren over de liefde van God

Het bestaan van God is voor mij zo vanzelfsprekend dat ik me er vaak niet bewust over verheug. Dus ik genoot van God. Toen begon onze kat te miauwen en was ik uit mijn concentratie. Poging nummer drie liep helemaal mis, want ik was veel te gestrest. Maar de vierde keer mediteerde ik over de liefde van God en liet die goed tot me doordringen.

Heb ik ook geluisterd? Of zelfs Gods stem gehoord? Dat niet. Maar voor mij zijn die tien stille minuten zo al kostbaar genoeg. Een weldaad en een genot. Dit houden we erin!

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: pexels, pixabay

Wil je voordelig kennismaken met ons Magazine? Neem dan eens een proefabonnement of download een gratis nummer van Elisabeth Magazine. Of deel de Elisabeth uit in de kerk met ons pastoraal compleet abonnement, speciaal voor kerken en verenigingen.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved