fbpx
Home Achtergrond In de stilte luisteren naar God

In de stilte luisteren naar God

Begin je dag met 10 minuten stilte

door Danielle Feddes
Stilte, Gerdien van Delft

Jos Douma houdt zich al vele jaren bezig met de stilte. ‘Ik geloof en ervaar dat stil-zijn belangrijk is. Stilte is de plek waar ik tot rust kom. Stilte is de plek waar ik kan luisteren naar God, die mij aanspreekt met zijn liefde. Stilte is de plek waar ik kan zíjn. Alleen maar: zijn.’

Steeds meer mensen zoeken naar rust en stilte. Dat heeft alles te maken met de drukke maatschappij waarin we leven. Onze aandacht wordt voortdurend getrokken naar alles wat zich aandient. De smartphone en het internet leveren een grote bijdrage aan de overprikkeldheid die veel mensen ervaren. Dat raakt ook het christelijke leven.

In ons leven met de Heer is het nodig dat we rust en stilte vinden. Zo is dat ook bedoeld door God. Het gebod om de sabbat te vieren, zie ik als een uitnodiging van God om nooit te vergeten dat we rust en stilte nodig hebben om als mens goed te kunnen functioneren.

10 Minuten stil zijn

Dat laatste is steeds waardevoller voor me geworden. Ik begin tegenwoordig elke (werk)dag met een stilte van tien minuten. Dat lukt niet altijd. Soms is de agenda en alles wat er moet gebeuren toch weer sterker dan mijn verlangen naar de stilte.

Weg van die voortdurende maalstroom van gedachten

Tien minuten alleen maar stil zijn: niks doen, niks overdenken, niks hoeven ervaren. Alleen maar zijn in de stilte. Weg van al die prikkels die vanbuiten komen en om aandacht schreeuwen. Weg ook van die voortdurende maalstroom van gedachten die er altijd maar is.

Weinig woorden

Het is iets anders dan een gebed waarin het allereerst gaat om woorden, gedachten en gevoelens. Dit is het gebed van zijn, van in aanwezigheid zijn. Jij aanwezig, God aanwezig, samen aanwezig in het hier en nu.

Het kan wel helpen, zeker in het begin, om je in deze stilte vast te houden aan een korte zin of enkele woorden om naar te luisteren. Het liefst een bijbels woord waarin God zelf je aanspreekt. Zodat je zijn stem hoort. Niet per se om iets nieuws te horen, maar om bevestigd te worden in je geliefd-kind-van-God-zijn. ‘Jij bent mijn geliefde kind, Ik vind vreugde in jou.’ ‘U bent mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.’ In deze woorden hoor je dan Gods zachte, stille en liefdevolle stem.

Voluit leven vanuit de stilte

Elke morgen, tien minuten. Verstillen. Aankomen in je innerlijke heiligdom. Daar is God-in-ons zegenend aanwezig. Hij geeft rust, kracht, ruimte, liefde, Zichzelf. Hij leert je loslaten, laat je op Adem komen en inspireert je om vanuit de stilte voluit te leven.

Want dat is wat ik als vrucht ervaar van dit zijn in de stilte: dat ik beter kan loslaten, dat ik milder word, dat ik een plek heb waar ik steeds naar terug kan keren om weer dicht(er) bij God te zijn.

Tekst: Jos Douma

Beeld: Gerdien van Delft, studio Rebel

Jos Douma (1968) is predikant van de Plantagekerk in Zwolle en biedt via de School voor Spiritualiteit online cursussen, workshops en retraites aan rond thema’s als stilte, meditatie, gebed en lectio divina. Wil je meer over deze manier van verstillen weten?  www.levenindekerk.nl/verstillen.

Dit achtergrondartikel is een ingekorte versie van de overdenking in Elisabeth Magazine, editie 16-2022. Wil je ook de Elisabeth ontvangen? Neem een (proef)abonnement. Of deel de Elisabeth uit in de kerk met ons pastoraal compleet abonnement, speciaal voor kerken en verenigingen.

 

 

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved