Home Thema'sGeloven Mediteren in het Stadsklooster Groningen: ‘Het kloosterritme is misschien wel de toekomst’

Mediteren in het Stadsklooster Groningen: ‘Het kloosterritme is misschien wel de toekomst’

door Caroline de Vente
Adrie Huttenga in het Stadsklooster Groningen

Adrie Huttenga-Menninga (66) draagt als vrijwilliger bij aan de getijdengebeden van het Stadsklooster Groningen. In het pinksternummer van Elisabeth vertelt ze over het drukke bestaan dat ze had als predikantsvrouw en moeder van een groot gezin. Toen haar jongste kind naar school ging, gooide ze het roer om en startte ze een psychologiestudie. Op haar 53e kreeg ze haar eerste baan! Nu werkt ze als psycholoog in haar eigen praktijk voor integratieve psychotherapie. Het is belangrijk voor haar om tot stilte te komen.

Christelijke meditatie

,,In de loop van de jaren ben ik stilte in mijn geloofsleven meer gaan waarderen. Ik kom uit een heel verstandelijke geloofstraditie met veel discussie. Ook in het gewone leven heeft een mens soms al veel geklets in zijn hoofd. Ik ontdekte christelijke meditatie en toen een groep kerken hier in de stad besloot om een stadsklooster te starten waar een dagelijks getijdengebed gehouden werd, sprak me dat meteen aan.

Ik vind het na zes jaar nog altijd heel bijzonder. Er is ruimte voor iedereen die behoefte heeft aan stil-zijn. Er wordt gezongen, gebeden en een kaars gebrand. En er wordt een korte tekst meegegeven, soms uit de Bijbel, soms uit een andere bron. En dan is er tien minuten stilte. Ruimte om op adem te komen.

Het is natuurlijk een eeuwenoude traditie, het is echt geënt op het ritme van kloosters, maar ik denk ook dat het een heel eigentijdse plek is. Misschien is dit wel de toekomst van de kerk. Een plek om op adem te komen, stil te zijn en te zoeken naar wat je ten diepste beweegt.”

Stadsklooster Groningen bezoeken?

Het Stadsklooster Groningen houdt, indien coronamaatregelen dat toestaan, op alle dagen behalve de zon- en kerkelijke feestdagen een getijdengebed in de Evangelisch Lutherse kerk in Groningen. Meer informatie is te vinden op de website van het Stadsklooster.

Het hele interview met Adrie Huttenga-Menninga vind je in de pinkstereditie van Elisabeth Magazine. Direct verder lezen? Lees dan de column van André F. Troost: Als God nergens te vinden is

Tekst: © Elisabeth (Marieke Laauwen)
Beeld: Kees Muizelaar

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!