fbpx
Home Interview Elma Hoste gebruikt kunst om mensen met andere ogen naar de schepping te laten kijken

Elma Hoste gebruikt kunst om mensen met andere ogen naar de schepping te laten kijken

‘Ik wil het bijzondere van alledaagse dingen laten zien’

door Danielle Feddes
rode bes - elma hoste

Ze houdt van rust, stilte en schoonheid. ,,Van schilderen word ik rustig. Juist omdat mijn hoofd zelf een beetje rommelig is.’’ Elma kan intens genieten van al het mooie in Gods schepping. Juist ook van de ‘gewone’ dingen, zoals een bloem, een ui of een bes, alledaagse voorwerpen die ze graag schildert. ,,Al die verschillende kleurschakeringen in een rode bes bijvoorbeeld, daar kan ik helemaal verliefd op worden.’’

Les in schilderen heeft ze nooit gehad. ,,Ik wil vooral mezelf blijven.’’ Als autodidact moet ze het allemaal wel zelf uitvogelen. ,,Soms is het echt zoeken en uitpluizen. Toen ik voor het eerst een zee maakte, dacht ik: hoe doe je dat eigenlijk, die spetterende golven? Als ik er niet uitkom, bekijk ik een YouTube-filmpje. Ik start altijd met foto’s maken. Ik ben nu ook met een zee bezig en daar ben ik al de hele zomer voor aan het fotograferen. Van al die foto’s maak ik een compilatie en uiteindelijk weet ik wat ik wil schilderen.’’

kunstenares Elma HosteUien in schaal-elma hoste

De uitdaging van het creëren

De schilderdrang bij Elma ontstond toen ze een tv-programma zag waarin een kinderkamer werd opgeknapt. ,,Aan het eind van de uitzending gingen ze naar een kunstenaar die een schaapje op een doek schilderde. Ik dacht: deze man heeft de Kunstacademie gedaan en dan komt hij met een schilderij van een schaap? Dat kan ik ook! Toen ben ik naar de winkel gerend, heb verf en een doek gehaald en zo is het begonnen.’’

Het leuke aan het schilderen vindt Elma de uitdaging die het creëren haar geeft. ,,In het begin schilderde ik voor de kinderkamers van onze jongens, maar op een gegeven moment zocht ik meer. Ik ben altijd en overal op zoek naar uitdaging. Als ik aan een nieuw schilderij begin, vraag ik me elke keer weer af: Gaat het wel lukken? Maar soms gebeurt het onder je vingers en dan zie je het schilderij tot leven komen.’’

Lees ook: Egbert Modderman schildert levensgroot

Sinds kort heeft ze een ruimer atelier. Nu haar jongens de deur uit zijn, gebruikt ze een van de kinderkamers. ,,Heerlijk dat ik gewoon mijn gang kan gaan en de boel kan laten staan.’’ Eenmaal bezig, met de radio aan, kan ze vaak niet meer stoppen. ,,Zeker worshipmuziek werkt voor mij heel inspirerend. Ik vind het mooi dat ik God mag prijzen in muziek, maar ook in de kunst die ik maak.’’

Kunst maken is hard werken, aldus Elma. Om bij te blijven, probeert ze elke dag even te schilderen. ,,Als je beter wilt worden, moet je echt oefenen. Vroeger gooide ik een schilderij wel eens in een hoek als ik er niet uit kwam of als ik vond dat het verprutst was. Nu heb ik me voorgenomen om dat waar ik aan begonnen ben ook af te maken. Vaak zitten er dan ook dikke lagen op een schilderij’’, zegt ze lachend. ,,Maar, oefening baart kunst. Anderen zeggen tegen mij dat er echt wel groei in zit, al zag ik dat zelf eerst niet zo.’’

‘Doe mij maar lekker acryl’

Heeft ze ook een speciale techniek van schilderen? ,,Nee hoor. Ik doe maar wat. Wat me wel aanspreekt is spelen met donker en licht. Ze noemen dat ook wel het lichtspel van Rembrandt, of clair-obscur. Ik vind dat mooi. Ergens zit er bij mij in dat het er zo uit moet spatten dat het net een foto is. Zo probeer ik te werken. Dat vraagt wel dat je goed kijkt naar hoe iets gemaakt is. Als ik in het Rijksmuseum loop en ik zie die grote witte kragen op oude schilderijen, dan vraag ik me af: hoe heeft iemand dat gedaan? Maar ga je goed kijken, dan zie je het. Het is een manier van opzetten. Je moet per centimeter kijken hoe het eruit ziet en dat precies na maken. Kopiëren eigenlijk.’’

Ze laat een groot schilderij met rode bessen zien: ,,Voor dit doek had ik een schaaltje gekocht dat in het echt maar 10 centimeter doorsnee heeft. Maar het schilderij is megagroot, 1 meter bij 80 centimeter. Om te vergroten moet je er anders naar kijken. Door het vergroten zie je meer details. Je kan natuurlijk een rood besje maken, met een stipje wit erop voor het licht. Maar als je goed kijkt, zie je de zaadjes zitten en zie je lichte en donkere kleuren. In zo’n bes zitten zoveel kleurschakeringen. Heel veel oranjes  bijvoorbeeld. Daar kan ik helemaal verliefd op worden.’’

Elma schildert alles met acryl. ,,Daar ben ik mee begonnen en het bevalt me goed. Vroeger dacht ik dat je met olieverf beter kon schilderen, maar inmiddels ken ik genoeg kunstenaars die waanzinnig schilderen in acryl. Voor olieverf moet je ook geduld hebben, en dat heb ik niet. Bovendien heb je met acryl geen last van al die verschillende goedjes. Doe mij dus maar lekker acryl.’’ Een van de vele kunstschilders die ze bewondert, is Heidi von Faber. ,,Zij schildert ‘gewoon’ met acryl, maar het resultaat is net een foto, heel realistisch. Toen ik dat zag, dacht ik: dit krijg ik echt nooit voor elkaar. Maar ik moet zeggen, het gaat toch wel aardig die kant op nu’’, zegt ze tevreden.

Verwondering over de schepping

Haar onderwerpen haalt Elma uit haar dagelijkse omgeving. ,,Ik zie het bijzondere in alledaagse dingen. Die bessen bijvoorbeeld, hoe vaak stop je ze niet naar binnen en je denkt er niet eens bij na? Maar ze zijn heel bijzonder, denk maar aan die kleurschakeringen. Of een ui, met al die lagen en kleuren. En ga je zo’n ui schilderen, dan blijkt er nog meer kleur in te zitten dan je altijd dacht. Of pak eens een krop sla, en zie hoe het in elkaar geweven is. Dat is wél ergens ontstaan, het is allemaal een keertje gecreëerd. Daar kan ik me zo over verwonderen.’’

Wat wil ze uitdragen met haar schilderwerken en wat wil ze graag bereiken? ,, Juist dat neerzetten van die verwondering op een doek, dat vind ik zo leuk en dat geeft zo’n voldoening. Dat is de boodschap die ik wil meegeven. Dat mensen anders gaan kijken naar wat je in het dagelijks leven ziet. Dat je ziet hoe God het gemaakt heeft en dan denkt: wauw, dit is mooi gemaakt. En wat ik wil bereiken? Ach, dit is mijn passie. Hier wil ik verder in komen.’’ Gekscherend: ,,Het liefst in een museum natuurlijk, maar als een leuke galerie mij ontdekt, ben ik ook al heel blij.’’

Elma Hoste (54) is getrouwd met Jorris. Samen hebben ze twee zonen. Vanaf 21 september heeft Elma een expositie in Crimpenhof, het winkelcentrum in haar woonplaats Krimpen aan den IJssel. Voorheen exposeerde ze onder andere in gastenverblijf ’t Zeeuwse licht in Middelburg. Meer van Elma’s werk is te zien op: https://elmart.nl/.

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Elma Hoste

Meer mooie interviews, verhalen, gedichten en natuurfoto’s kun je 23 x per jaar vinden in Elisabeth Magazine. Heb je nog geen abonnement? Kijk dan hier voor onze speciale acties. Wil je graag een ander blij maken met een (proef)abonnement? Klik dan hier.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved