fbpx
Home Thema'sGeloven De 6 lessen van een pottenbakker

De 6 lessen van een pottenbakker

door Maaike Sloetjes

Wie gaat er voor zijn plezier in het boek Jeremia lezen? Alleen de naam al… Die doet denken aan gejeremieer, aan klaagliederen, aan een boodschap van straf en veroordeling. Is er niet iets positievers te vinden in de Bijbel? Jawel, maar zonder de donkere tonen komt het licht niet uit de verf. Kijk maar eens naar de schilderijen van Rembrandt.

God gaf Jeremia de opdracht om naar de werkplaats van de pottenbakker te gaan. En ook voor ons spreekt deze les tot de verbeelding. Kijk maar mee… Wat zie je aan het wiel van een pottenbakker? Dat het kunstig, maar ook een beetje ‘viezig’ werk is. De pottenbakker draait het wiel, om de vochtige klei in zijn handen te vormen. Hij maakt daarbij zijn handen letterlijk vuil. Als alles goed gaat, is het een pijnloos proces. Maar soms mislukt een project en moet het opnieuw.

Wist je dat er 6  inspirerende levenslessen verborgen zitten in dit bijbelse beeld van de pottenbakker en de klei?

  1. Wij zijn gemaakt van stof. Onze Schepper is niet vergeten dat wij onvolmaakte, beperkte mensen zijn. Want Híj weet wat voor maaksel wij zijn en blijft bedenken dat wij stof zijn (Psalm 103:14, HSV). Maar toch wil de Schepper zijn handen opnieuw aan ons vuilmaken.
  2. God ligt niet op de draaischijf, maar wij wel… Soms draai je door en begrijp je niet waarom het vormen en kneden zo’n pijn kan doen. God gebruikt de tijd en de omstandigheden als de ronddraaiende wielen die ons doen duizelen, maar die Hij zelf volledig onder controle heeft.
  3. De belangrijkste, beloftevolle boodschap die Jeremia hier krijgt, is dat we veilig in de handen van God zijn, óók als wij falen. Hij is de God van de nieuwe kansen, de Schepper én de Herschepper!
  4. De diepere boodschap gaat niet over onze stoffelijke buitenkant, maar om onze geestelijke binnenkant… (Romeinen 12:2; Efeziërs 4:20­24). Wij hebben een schat in aarden vaten, onze buitenkant is breekbaar – maar vanbinnen worden we gevormd en vernieuwd voor een eeuwige bestemming!
  5. God wil ons vormen naar het beeld dat Hij voor ogen heeft: het beeld van zijn Zoon (Kolossenzen 3:9­10).
  6. Het aardse is een afbeelding van het hemelse (Openbaring 21). God werkt toe naar een nieuwe schepping!

Lees in Elisabeth nr. 17 het hele artikel over het boek Jeremia.

Tekst: © Elisabeth (Paul Abspoel)
Beeld: Unsplash (Anne Nygard)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved