Home Thema'sBemoediging Thea Westerbeek: ‘Ik ben vaak bang voor het onbekende’  

Thea Westerbeek: ‘Ik ben vaak bang voor het onbekende’  

door htromp

Wanneer zeggen we dat een man of vrouw ‘geslaagd’ is? Zo iemand heeft een interessante baan, een goed inkomen, een mooi huis en wellicht nog dat tweede huisje in Frankrijk. Er staan een paar auto’s voor de deur. En hij of zij heeft een aantrekkelijke partner en een leuk gezin.

Zulke mensen zullen van zichzelf niet gauw zeggen dat ze geslaagd zijn in het leven. Het betekent overigens ook niet altijd dat ze gelukkig zijn. Want wat weet je eigenlijk van wat zich binnenskamers afspeelt? Je ziet alleen de buitenkant.

Falen
Volgens psychologe Michelle van Dusseldorp vinden Nederlanders zichzelf niet zo snel succesvol. Ze hebben vaker het gevoel te falen. Bijvoorbeeld omdat ze de lat te hoog leggen in hun werk. Maar ik denk dat het gevoel van tekortschieten nog pijnlijker is als het gebeurt in de relationele of persoonlijke sfeer. Zoals wanneer een huwelijk is gestrand. Of als kinderen niets meer met vader en moeder te maken willen hebben. Wat een verdriet moet dat zijn: het gevoel dat je als ouders gefaald hebt.

Een mislukt gevoel kan je ook overweldigen als je je doelen niet bereikt. Je wilt van een slechte gewoonte of een verslaving af, en het lukt maar niet. Of je bent onbetrouwbaar gebleken en je durft jezelf nog nauwelijks in de spiegel aan te kijken. Wat kun je je dan schuldig voelen, ook tegenover God. Een andere vorm van falen: als je niet voldoet aan het beeld dat je van jezelf had. Ik heb bijvoorbeeld altijd gevonden dat ik flink en moedig moest zijn – waarom eigenlijk? – maar ik moet toegeven dat ik een enorme angsthaas ben, vaak bang voor het onbekende.

God veroordeelt niet
Wat kun je in periodes van zwakte dan kracht putten uit je geloof dat de Here Jezus je zonden én tekortkomingen én je falen heeft gedragen. Dat God je niet veroordeelt zoals je jezelf vaak veroordeelt, maar naar je kijkt zoals Hij naar Jezus kijkt.

Dat leer ik ook weer van Erik, een oud-studiegenoot van me, die voor dit nummer is geïnterviewd. Ik heb respect voor de openheid en kwetsbaarheid die hij toont. Ondanks vele tegenslagen in zijn leven houdt hij vast aan zijn geloof in God en zet hij zich in waar hij kan voor medemens en maatschappij. Wat ben ik dankbaar dat hij zijn moedige en bemoedigende verhaal wil vertellen in Elisabeth.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)
Beeld: Carla Manten

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!