fbpx
Home Interview Marijke besloot te stoppen met werken

Marijke besloot te stoppen met werken

door Maaike Sloetjes

Marijke van Otterloo (64) stopt ruim anderhalf jaar voor haar pensioengerechtigde leeftijd met werken. Geen tijdsdruk meer voelen. En weer gaan schilderen. Heerlijk!

Tot 1 mei was Marijke van Otterloo relatiemanager bij Elisabeth. Maar als dit nummer op de mat valt, is haar nieuwe leven net begonnen. Meer tijd. Voor haar gezin, de kleinkinderen en haar moeder en schoonmoeder, die allebei mantelzorg nodig hebben. Marijke popelt ook om een oud talent dat haar is gegeven weer nieuw leven in te blazen: schilderen. Ze vertelt hoe ze vele jaren twee banen had. Ze combineerde marketingfuncties met het geven van lessen beeldende vorming. Dat laatste schoof ze in 2011 noodgedwongen aan de kant. Marijke kreeg borstkanker en ook al genas zij van de ziekte, het zette haar aan het denken. Misschien was het tijd de bakens te verzetten. Ze besloot te stoppen als docent. De schildercursussen waren erg intensief, legt ze uit.

Zelfstandige vrouw
,,Ik had toen een baan bij een welzijnsstichting. Als je schilderles geeft in het maatschappelijke vlak, kom je heel dicht bij de mensen. Ze vertellen je veel. Op een gegeven moment voelde ik me maatschappelijk werker en daar was ik niet voor opgeleid.” Daar kwam nog de praktische rompslomp bij. Het slepen met potten verf en klaarzetten van de schildersspullen kostte ook de nodige energie. Marijke hief zelfs haar website met eigen werk op. Maar lang zal het vast niet duren voor er weer een in de lucht is. Ze verheugt zich erop de kwasten weer op te pakken en in haar atelier aan de slag te gaan. Workshops komen er vast ook weer. ,,Maar zeker niet wekelijks. Ik heb veel behoefte aan vrijheid en rust.” Officieel had ze voor haar AOW tot 66 jaar en vier maanden moeten doorgaan. Echtgenoot Herman bereikte in maart zijn pensioengerechtigde leeftijd. Hij stopt pas eind dit jaar met zijn baan bij een woningcorporatie, omdat hij zijn werk veel te leuk vindt. Ze krijgt weleens te horen dat het voor haar gemakkelijk is vervroegd uit te treden met een man die nog werkt. ,,Dat maakt me kriegel. Waar bemoeien mensen zich mee? En bovendien ben ik een zelfstandige vrouw. Ik heb altijd mijn eigen boontjes gedopt.”

Elisabeth-team
Ze heeft wel even geplust en gemind, of het uit kon. ,,Pensioen en ik zijn geen goede vrienden.” Hoewel Marijke sinds haar achttiende werkt, bouwde zij als vrouw pas veel later pensioen op. Gelukkig reserveerde ze zelf steeds iets voor haar oude dag. Een blik in het potje leerde dat stoppen met werken kon. Ze heeft een mooie tijd gehad bij Elisabeth. ,,De sfeer en hoe wij met elkaar omgaan, dat is zo fijn, dat zal ik zeker missen.” Ze is dankbaar dat ze in 2013 door Royal Jongbloed gevraagd werd of ze het Elisabeth-team wilde versterken. ,,Een nieuwe uitdaging die ik met beide handen aangreep. Als kind heb ik de Elisabethbode nog rondgebracht.”

Wonderlijk toch, hoe dingen op je pad kunnen komen. Juist op de dag dat ze opzegde bij Elisabeth kreeg ze in de auto een telefoontje. ,,Iemand die ik zeven jaar niet had gesproken, vroeg of ik nog eigen werk had voor een expositie. Ik antwoordde: ‘Niet goed genoeg om op te hangen.’ Ze zei dat ik nog tot september de tijd heb. Het was voor mij een bevestiging dat ik de goede beslissing heb genomen.”

Tekst: © Elisabeth (Ellis Ellenbroek)
Beeld: Henrieke van Assen

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved