fbpx
Home Thema'sGezondheid Anja naait meer dan honderd mondkapjes voor de zorg

Anja naait meer dan honderd mondkapjes voor de zorg

door Maaike Sloetjes

Als Nederland half maart alle gevolgen van de wereldwijde coronacrisis ondervindt en sommigen tijd in overvloed hebben, besluiten veel mensen om te klussen en op te ruimen. Anja Hilbers lukte het niet. Ze voelde zich lamgeslagen. Tot ze de oproep hoorde om beschermingsmiddelen te naaien. Inmiddels heeft ze ruim honderdtwintig mondkapjes genaaid.

“Als je af en toe een brommertje hoort, dan is het de naaimachine”, vertelt Anja die aan de andere kant van de lijn haar telefoon geklemd heeft tussen haar hoofd en schouder en ondertussen aan haar 124ste mondkapje werkt. “Of ik creatief ben? Daar kan ik volmondig ‘ja’ op zeggen. Ik naai, ik brei graag en ik haak. Maar nooit alles tegelijk. Ik heb van die vlagen dat ik lange tijd aan het haken ben en daarna bijvoorbeeld weer brei. Bij alles waarvan ik denk dat ik het zelf kan maken, ga ik het proberen. Zo heb ik de gordijnen van mijn huis gemaakt en heb ik de oude stoel van mijn moeder opnieuw bekleed.”

Mijn moeder was coupeuse
Anja vertelt dat het handwerken in haar genen zit: “Mijn moeder was coupeuse. De naaimachine stond altijd op tafel. Ik had er als jong meisje ook belangstelling voor. Op het moment dat ik groot genoeg was, heeft mijn moeder het mij geleerd. Sindsdien ben ik altijd met iets creatiefs bezig en liggen er projectjes te wachten. Zo ben ik onlangs gestart met het maken van een vest voor een van mijn oppaskindjes, ik heb nog een spijkerbroek liggen waar ik een korte broek van maak en nog handdoekstof om nieuwe handdoeken te maken.”

Lachend beaamt Anja dat verschillende mensen haar weten te vinden voor een van hun eigen projectjes: “Maar voor het naaien van de mondkapjes heb ik mezelf opgegeven. Ik las de oproep op Facebook en heb meteen gereageerd. Ik kon een pakket met materialen en instructies ophalen en ben aan de slag gegaan. Het voelt fijn om daadwerkelijk iets te doen. Door het naaien van de mondkapjes voelt het alsof je de crisis helpt te verslaan. Het geeft me energie.”

Er gaan meters garen doorheen
“Het naaien van een kapje is best veel werk. Het bestaat uit twee delen die je zigzaggend aan elkaar naait en dan wordt er elastiek in vastgemaakt om de ronding van de kin te maken en om het kapje vast te houden aan de oren. Ondertussen is natuurlijk een keer je garen op, want er gaan meters garen doorheen. Ik doe  gemiddeld een half uur over een mondkapje. Ik doe het op de dagen dat ik niet oppas. Mijn man werkt thuis aan de tafel in de woonkamer en ik zit ernaast. Hij ziet waar ik mee bezig ben en ik krijg meer inzicht in zijn werk. Hierdoor heb ik het gevoel dat we samen bezig zijn. Het is best gezellig.”

“Inmiddels komen er steeds meer professionele mondkapjes beschikbaar en zijn onze zelfgemaakte mondkapjes straks misschien niet meer nodig. Logisch natuurlijk, maar ik doe het graag. Het geeft voldoening en afleiding in deze tijd waarin de wereld behoorlijk op z’n kop ligt. Ik en mijn man hebben het goed en we zijn gezond, maar de hele crisis raakt me wel. Het geloof geeft me veel troost. Gelukkig kan ik me daar aan vasthouden.”

Anja Hilbers (56) uit Zwolle is getrouwd met Gerald en heeft drie volwassen kinderen. Het mondkapjesproject is een initiatief van Karin van Oosten Naailab. Op de foto zie je Anja aan het werk op Koningsdag met een zelfgemaakte oranjespeld.

Tekst: © Elisabeth (Hilde Kooij-Tromp)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved