fbpx
Home Thema'sGeloven Waarom nodigen we God uit?

Waarom nodigen we God uit?

door Maaike Sloetjes

Ik hoor weleens in een lied: ‘Heer, U bent welkom in ons midden.’ Of in een gebed: ‘Wilt U in ons midden zijn?’ Maar God is er toch altijd bij als we in zijn Naam samenkomen? Of komt Hij alleen als we Hem uitnodigen?

“Je stelt een mooie vraag! De gesproken en gezongen teksten in de kerkdienst werken bij je door. De rijkdom van deze woorden maakt dan ook het een en ander in je los. Gods Naam is een levende belofte die zijn aanwezigheid vertolkt: Ik zal er zijn. God is beschikbaar, om het in eigentijdse taal te zeggen. Aan Hem zal het niet liggen, want God is altijd op zoek naar mensen.

God reikt ons de hand
Daarvan getuigen vele verhalen in de Bijbel, zoals de roeping van Abraham, richters en profeten. Ook Jezus zoekt mensen. God is uit op contact, reikt ons de hand en spreekt ons aan. Vervolgens hoopt God op ons antwoord, onze instemming en onze blijvende verbondenheid. Al in de openingswoorden van de kerkdienst – ‘Onze hulp is in de naam van de Heer…’ – erkennen wij dat deze samenkomst meer is dan een menselijke aangelegenheid. Hier wordt onze relatie tot God verwoord: Hij brengt ons hier samen.

Dan ís God er toch? luidt de vraag. Ja, daarop mogen wij vertrouwen. Maar staan wíj voortdurend en volledig open voor Gods aanwezigheid? Wij dragen in de kerkdienst zoveel met ons mee dat in onze gedachten blijft nagalmen. We líjken aandachtig te luisteren, maar wat gaat er in ons om? De gezongen en gesproken intenties over God in ons midden zijn een vraag aan God, maar tegelijk – en nog méér – een vraag aan onszelf. Is er in ons, in mij, tijdens de kerkdienst – en daarbuiten in ons dagelijks leven – werkelijk ruimte voor Gods nabijheid? Is er in mijn leven een ‘midden’ voor God?

Sta ik ervoor open?
Daartoe moet God onze blokkades van ongeloof, desinteresse en afleiding overwinnen. Sta ik daarvoor open en laat ik God toe? Pas dán is er werkelijk contact. Deze vraag wordt steeds opnieuw gesteld. God is in ons midden als het levende centrum van de kerkdienst, maar vinden wij onze eigen plaats rondom Hem?”

Tekst: © Elisabeth (Evert Pieter van der Veen)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved