fbpx
Home Kunst Een hoop kunst

Een hoop kunst

Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer

door Danielle Feddes
Brieflezende vrouw, schilderij van Vermeer

Het schilderij Brieflezende vrouw van Vermeer is een afgeleide van een bijzonder verhaal dat alles met hoop én Vincent van Gogh te maken heeft.

Toen Vincent van Gogh in Dordrecht woonde, bezocht hij samen met zijn broer Theo in maart 1877 Museum Van der Hoop in Amsterdam. Dat museum was van 1855 tot 1885 gehuisvest in de Oudemanspoort. Het toonde de schilderijencollectie van de toen al overleden bankier Adriaan van der Hoop, waaronder het beroemde Het Joodse bruidje van Rembrandt en Brieflezende vrouw van Johannes Vermeer, nu te zien in het Rijksmuseum.

Lees ook: 11 Podcast Tips

Terug naar Van Gogh. Vincent kwam in januari 1877 in Dordrecht aan om in een boekhandel te werken, maar hij wilde liever dominee worden. Hij bezocht iedere zondag wel drie diensten van verschillende kerken. De dertien bewaarde brieven van Vincent uit zijn Dordtse periode staan boordevol verwijzingen naar de Bijbel. Uiteindelijk vertrok hij in mei 1877 naar Amsterdam om zich daar voor te bereiden op zijn studie theologie. In september kreeg hij bezoek van zijn Engelse vriend Harry Gladwell. Hij vond dat Harry per se de collectie van Museum Van der Hoop moest zien. Gladwell volgde Vincents raad op en bezocht het museum. Vincent zelf ging niet met hem mee: wellicht kon of wilde hij het entreegeld niet betalen. Dat kostte op zondag 10 cent, op maandag 25 cent en op de overige dagen 50 cent. Maar dan kreeg je wel een hoop prachtige kunst te zien: 258 fameuze werken uit de zeventiende en achttiende eeuw.

 

Tekst Monique Boom
Beeld Rijksmuseum

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved