fbpx
Home Geen categorie 11 Podcast Tips

11 Podcast Tips

door Caroline de Vente
podcast tips

Het luisteren naar een podcast is zonder enige twijfel ideaal vermaak tijdens het handwerken, grasmaaien of autorijden. Maar waar te beginnen met dit gehorige amusement? Elisabeth Magazine deelt 11 podcast tips.

Wat is een podcast?

Waar we vroeger aan de radio gekluisterd zaten of ons vertier zochten in bandjes, is daar nu een modern alternatief: de podcast. Een podcast is een soort online radio-uitzending, waarbij je op het internet naar een audiobestand luistert. Het grote verschil tussen een podcast en radio is dat het uitsluitend online is en de meeste podcasts zich focussen op één specifiek onderwerp of thema, zoals misdaad, klassieke muziek en kunst. Het luisteren naar een podcast is niet voor niets één van de vijf zomerse buitentips: met een hoofdtelefoon op of oordopjes in heb je je handen heerlijk vrij en kun je naar hartelust tuinieren, poetsen of wandelen.

Hoe kun je een podcast beluisteren?

Er zijn meerdere manieren om naar podcasts te luisteren. Je kunt podcasts vinden op apps als Spotify, iTunes en Castbox; maar ook via de website van Radio 1 en podcastluisteren.nl. Kom je er niet helemaal uit? Dan is de stap-voor-stap handleiding Podcast Luisteren van de Consumentenbond handig om erbij te houden.

Is het luisteren naar een podcast gratis?

Podcasts zijn over het algemeen gratis. Door de groeiende populariteit publiceren wel steeds meer podcasts reclame voor, tijdens en na de aflevering.

De podcast tips volgen onder deze afbeelding. Scroll snel verder. 

podcast luisteren

Podcast luisteren. Foto: Michelle Leman

Podcast luisteren? 11 tips:

1. De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast onderzoekt de relevantie van geloof in een steeds ongeloviger Nederland. In deze podcast van de EO/Radio1 voeren journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas verdiepende gesprekken met uiteenlopende gasten. Onder andere Marianne Thieme, Bart Jan Spruyt en Beatrice de Graaf schuiven aan.

Onderwerp: religie / Te luisteren via: Spotify en de website van Radio1.

2. Daders

Hoe komen criminelen tot hun daad? Cas de Jong (bekend van EenVandaag) spreekt in Daders met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen over hun daad, spijt en (eventuele) terugkeer in de maatschappij. Een intrigerende podcast van AvroTros/Radio1.

Onderwerp: waargebeurd / Te luisteren via: Spotify en de website van Radio 1.

3. Echt Gebeurd

Wie houdt er nu niet van een sterk verhaal? De persoonlijke, ontroerende en hilarische verhalen in Echt Gebeurd lijken te mooi om waar te zijn… maar zijn toch écht Echt Gebeurd! Eens in de maand opent een deelnemer zijn dagboek om je deelgenoot te maken van zijn of haar ervaringen als tiener.

Onderwerp: waargebeurd / Te luisteren via: Spotify, SoundCloud & podcastluisteren.nl.

4. De Vlaamse kunstroof

De Vlaamse kunstroof gaat over één van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld. In 1934 wordt in Gent een deel van het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Één paneel van het altaarstuk, dat van de Rechtvaardige Rechters, is tot op de dag van vandaag nog altijd niet teruggevonden. In deze zesdelige podcastserie proberen liefhebbers en experts het mysterie van de Rechtvaardige Rechters te ontmaskeren.

Onderwerp: waargebeurd & misdaad, ook wel bekend als ’true crime’ / Te luisteren via: Spotify en de website van Dag en Nacht Media

5. Oorlog in je lichaam

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen ondervindt oorlog op het thuisfront als zijn vrouw de diagnose borstkanker met uitzaaiingen krijgt. In een persoonlijke zoektocht onderzoeken Hans Jaap en zijn vrouw de behandeling van kanker in het heden, verleden en de toekomst.

Onderwerp: gezondheid / Te luisteren via Spotify en Apple Podcasts.

6. De Showbizzmoord

Wie is er verantwoordelijk voor de dood van platenproducer Bart van der Laar? In 1981 schrikt Nederland op door een brute moord. Journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Bas Assink (onder meer NOS-Journaal) onderzoeken de dood van Van der Laar en nemen je in zeven afleveringen mee in een wereld vol sterren, drugs en prostitutie.

Onderwerp: waargebeurd & misdaad, ook wel bekend als ’true crime’ / Te luisteren via Spotify en de website van NPO Radio 1.

7. Verboden – Verjaagd – Vergeten

In Verboden – Verjaagd – Vergeten buigen presentator Hans Haffmans en deskundige Werner Herbers zich over een vergeten genre: componisten die slachtoffer werden van het nazi-regime. Ontdek meer over de opera Der Kaiser von Atlantis, dat Viktor Ullman in concentratiekamp Theresienstadt schreef; Hanns Eisler (componist van het DDR-volkslied) en Ernst Toch (‘the world’s’ most forgotten composer of the century’).

Onderwerp: muziek & historie / Te luisteren via Spotify en de website van NPO Radio 4.

8. Liliane, niemand

Liliane, Niemand gaat over het schokkende verhaal van Liliane Stijnen. De Vlaamse Stijnen wordt in 1932 geboren. Haar vader heeft ze nooit gekend, haar moeder brengt haar naar een kindertehuis. Als Liliane op elfjarige leeftijd naar een psychiatrische inrichting wordt gebracht, wacht haar met elektroshocks, urenlange baden en waterboarding de hel op aarde. Pas op 48-jarige leeftijd komt ze vrij en kan ze aan haar leven beginnen.

Onderwerp: gezondheid & maatschappij / Te luisteren via Apple Podcasts en de website van podcastluisteren.nl

9. Bob

De 84-jarige Elisa is verliefd op Bob. Vanuit het woonzorgcentrum waar ze verblijft vertelt Elisa over de romance die ze met haar oude buurjongen uit 1947 beleeft. Maar haar drie dochters hebben nog nooit van de naam ‘Bob’ gehoord. Wie is hij en bestaat hij wel echt?

Onderwerp: muziek & historie / Te luisteren via Spotify en de website van Radio1

10. Opgenomen

Het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië geeft een kijkje achter de schermen in een normaal zo gesloten wereld. In vijf afleveringen deelt het ziekenhuis ervaringen van (ex)patiënten en mederwerkers en hoopt zohet taboe rond de psychiatrie te doorbreken.

Onderwerp: gezondheid & maatschappij / Te luisteren via Spotify.

11. De Brand in het Landhuis

Op 7 december 2003 komt de exenctrieke grootgrondbezitter Ewald Marggraff om bij een brand in zijn landhuis te Vught. Na zijn dood is zijn kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en vermogen van 160 miljoen op mysterieuze wijze verdwenen. In deze award-winnende podcast gaat Simon Heijmans op onderzoek uit, wat resulteert in een spannende podcast met onverwachte plottwist.

Onderwerp: muziek & historie / Te luisteren via Spotify en de website van NPO Radio 1

Dat zijn ze dan: onze tips. Wij zijn geïnteresseerd in je mening over bovenstaande selectie. Wat vind je van deze tips en welke podcast vind je het beste? Wil je feedback geven of een eigen favoriet delen? Je kunt onder dit artikel een reactie plaatsen, een e-mail sturen naar redactie@elisabethmagazine.nl of reageren via Facebook. Wij zijn heel benieuwd!

Tekst: © Elisabeth (Caroline de Vente)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved