fbpx
Home Column Vallende sterren

Vallende sterren

Ongewild reis ik mee

door Danielle Feddes
vallende sterren

Kamp Westerbork. Ze staan daar al zovele jaren: mannen, vrouwen, kinderen. De minuut stilte voelt gewijd aan. Onder de paraplu’s, die de regendruppels tegenhouden, vliegen gedachten alle kanten op.

Gezichten, ver weggedrukt in het geheugen, komen weer tevoorschijn. Ze komen opnieuw tot leven. Het is maar een kleine stap, tussen heden en verleden. Het lijkt alsof de tijd opnieuw stilstaat. Duizenden mensen. Waar zijn ze gebleven? Mannen, verantwoordelijk voor hun gezin. Moeders met een kind op de arm, een huilend meisje aan de hand. Weggerukt uit hun woning. Nagekeken door hun buren. Nog eenmaal omkijkend naar het huis waar ze woonden. Geluk achter zich latend. De onzekerheid tegemoet. Het voelt alsof hun zielen nog tastbaar zijn. Ronddwalend, op zoek naar rust.

Hierlangs zijn ze gegaan

De stilte wordt onderbroken door een trompet. Het geluid van ‘The Last Post’ waait over de hoofden heen. Ik zie in mijn gedachten een trein schokkend in beweging komen. Voor een van de niet-geblindeerde ramen staat een jong meisje. Ze doet me denken aan mijn eigen dochter. Zeventien is ze. Een fluit probeert het schurende geluid van de stalen wielen te doorbreken. Langzaam sterft het uit.

Lees ook: ‘Het dodental stijgt, de lente weet het niet’

Opnieuw trekt mijn oog naar de omhoog gebogen spoorrails. Hierlangs zijn ze gegaan. Duizenden. Alleen omdat ze een gele ster droegen. Voor hen was geen bestaan meer weggelegd. Ik probeer mijn gedachten te stoppen. Ik wil als het ware niet verder meereizen in de trein. Een plek waar de geur van zweet, angst en wanhoop tegen de wanden van de wagons opklimmen. Maar de gedachten dringen zich toch aan mij op. En ongewild reis ik mee. Tot de trein stopt. Het einde is daar.

Wat overblijft zijn vallende sterren.

Tekst: Douwe Janssen

Beeld: molochkomolochko, Pexels

Wil je meer mooie geloofsverhalen en diepe overdenkingen lezen? Ontvang Elisabeth Magazine 2x per maand thuis. Neem een abonnement of kies eerst voor een proefabonnement.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved