fbpx
Home Thema'sBemoediging Rachab – Een hoopvolle toekomst voor een geminachte vrouw

Rachab – Een hoopvolle toekomst voor een geminachte vrouw

Een verhaal vol moed, inventiviteit en hoop

door Danielle Feddes
Rachab, een moedige vrouw

Het verhaal van Rachab is een verhaal vol moed, inventiviteit en hoop. Een verhaal met een verreikend toekomstperspectief. Maar ook een verhaal over de kracht van marginalen – mensen die aan de rand van de samenleving leven en vaak geminacht en vergeten worden.

In onze tijd van hypermoderne communicatiemiddelen verspreidt nieuws zich als het spreekwoordelijke lopende vuurtje over onze aardbol. Via beeld en geluid zijn we getuigen van alles wat ook maar enigszins nieuwswaardig is. Vaak meer dan we aankunnen.

In de tijd van Rachab ging dat er heel anders aan toe. De mensen waren, neem ik aan, minstens net zo nieuwsgierig. Maar de manier waarop nieuws uit den vreemde hen bereikte, was destijds haast letterlijk een lopend vuurtje. De ene mens vertelde het nieuws aan een ander, die het op zijn beurt weer doorgaf aan de volgende. Een soort fakkelestafette, zou je kunnen zeggen.

Zij is waarschijnlijk als geen ander op de hoogte van alle lokale nieuwtjes

Zo is men in de stad Jericho te weten gekomen wat die vreemde God allemaal voor zijn volk Israël gedaan heeft. De angst voor een invasie slaat de inwoners van die heidense stad in Kanaän behoorlijk om het hart. Het gevreesde volk komt steeds dichterbij en de inwoners van Jericho voelen de hete adem ervan al in hun nek.

Ook Rachab heeft het laatste nieuws gehoord. Als prostituee woont en werkt ze aan de rand van de stad, op de stadsmuur. Uit hoofde van haar beroep komen er heel wat mensen bij haar over de vloer en zij is waarschijnlijk als geen ander op de hoogte van alle lokale en regionale nieuwtjes. Bovendien biedt haar huis een prima uitkijkpost vanwaaruit zij de omgeving in de gaten kan houden.

Zij maakt van de nood een deugd

De twee mannen die door Jozua op verkenning naar Jericho zijn gestuurd, vinden onderdak in Rachabs herberg. Hun komst is echter niet onopgemerkt gebleven en al snel wordt er een klopjacht op touw gezet. Rachab wordt gesommeerd om de twee mannen uit te leveren aan het leger. Maar zij maakt van de nood een deugd, verstopt de mannen op het dak van haar huis en stuurt de soldaten onverrichter zake weg.

Vervolgens weet ze haar positie te gebruiken om de toekomst voor haarzelf en haar familie veilig te stellen. Ze sluit een deal met de mannen. Het rode touw dat zij gebruikt om de mannen te laten ontkomen, zal tijdens de aanval van Jericho aangeven welk huis ontzien moet worden. En zo gebeurt het uiteindelijk ook. Jericho wordt ingenomen en Rachab en haar hele familie worden gespaard.

Deze overdenking is een ingekorte versie van het artikel uit de serie Bronwater (Elisabeth Magazine No 9, april 2022). Deze overdenkingen zijn ook zeer geschikt om te gebruiken voor Bijbelstudiegroepen. Wil je meer weten? Kijk op Hoopvol leven: dit en meer lees je in Elisabeth.

Tekst Tineke Tuinder-Krause

Beeld: Liam Read, Unsplash. De vrouw op de foto is een model.

https://www.royaljongbloed.com/nl/product/putten-uit-de-bron/

In Putten uit de Bron hernieuwen we de kennismaking met vijftien vrouwen uit de Bijbel. We ontdekken dat ze ondanks het verschil in omstandigheden mensen zijn zoals wij. Vrouwen die ergens in hun leven God ontmoeten en, lang niet altijd even succesvol, ontdekken dat Hij een onuitputtelijke Bron is van alles wat nodig is om overeind te blijven in dit leven, te gedijen en vrucht te dragen. Het boek is heel geschikt om te worden gebruikt voor individuele en gezamenlijke bijbelstudie.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved