fbpx
Home Thema'sBemoediging Rotterdamse priester ontmoet veel eenzamen in de stad

Rotterdamse priester ontmoet veel eenzamen in de stad

'Goed luisteren daar schort het vaak aan'

door Danielle Feddes
Marinus van den Berg in Rotterdam

Priester Marinus van den Berg (75) uit Rotterdam werkte jarenlang als geestelijk verzorger. Hij is een veelgevraagd spreker over het onderwerp luisteren, waarin hij is gespecialiseerd en waarover hij ook publiceerde. Marinus is de nieuwe columnist voor Elisabeth Magazine. Een kennismaking.

In coronatijd bezocht hij mensen in een revalidatiecentrum, die op de intensive care hadden gelegen en  herstelden van covid-19. Van den Berg vindt dat goed luisteren naar mensen een vak apart is. Mensen zouden zich hier bewuster van moeten zijn, is zijn overtuiging.

Een tip die hij wil meegeven is: ,,Kijk wat mensen nodig hebben. Vraag ernaar. In deze tijd van onzekerheid is dat zo belangrijk. Er is veel eenzaamheid. Probeer te kijken naar interesses van mensen en daarop in te haken. Eenzaamheid los je niet op met een dagje uit”, is zijn overtuiging. ,,Daar is veel meer voor nodig.”

Wandelingen op straat

Er zijn bankjes nodig in de stad, vindt hij. Het is wezenlijk dat ouderen voldoende bewegen, zodat ze vitaal blijven. Maar er moeten ook plekken zijn waar mensen die minder goed ter been zijn, kunnen uitrusten. Zelf maakt hij veel wandelingen in Rotterdam en raakt zo op straat in contact met bewoners. Hij houdt daar veel bijzondere ontmoetingen aan over. ,,Tijdens lockdowns was er veel gerichtheid op de ander. Dat was een mooie kant aan deze tijd. Toen ik een tijdje ziek was geweest, bleek dat mensen bezorgd over mij waren. Het is mooi om te ervaren dat mensen omzien naar elkaar.”

Kijk wat mensen nodig hebben. Vraag ernaar.

Hij ontmoet in de stad veel mensen die het fijn vinden dat hij goed kan luisteren. ,,De oorlog in Oekraïne maakt veel los onder oudere Rotterdammers die getuige zijn geweest van de bombardementen in hun stad”, zegt de priester. Hij ziet en hoort het verdriet van zijn stadsgenoten. ,,Deze oorlog die nu op het Europese continent plaatsvindt, maakt wonden open. Haalt herinneringen naar boven. Dan is het goed als mensen hierover kunnen praten en anderen hen een luisterend oor bieden.”

Lees ook: Eenzaamheid en dankpunten

Luisteren: zo moet het niet

  • Als je zegt: ‘ja maar’, ga je de fout in. Een luisterend gesprek is geen discussie of een debat.
  • Zeg niet te snel: ‘ik kan het mij voorstellen’. Je kunt je namelijk moeilijk iets voorstellen wat je zelf niet hebt meegemaakt.
  • Zeggen: ‘je moet positief denken!’ is een bevel. Je kunt zoiets niet zeggen, tenzij de ander begint over positieve kanten in zijn verhaal.
  • Vergelijkingen maken is ook niet aan raden. Dan sla je meestal de plank mis.

Lees het volledige interview met Marinus van den Berg in Elisabeth Magazine No 16 (2022). Wil je geen column van Marinus meer missen en de Elisabeth voortaan zelf ontvangen? Neem dan een abonnement en ontvang ons magazine twee keer per maand bij jou thuis. Wist je dat je Elisabeth Magazine ook voordelig kunt uitdelen in je kerk of vereniging? Kijk eens op onze collectieve abonnementen en download eens een inkijkexemplaar.

Tekst: Jeannine Verhagen
Beeld: Elisabeth Ismail

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved