fbpx
Home Column Marinus van den Berg nieuwe columnist voor Elisabeth Magazine

Marinus van den Berg nieuwe columnist voor Elisabeth Magazine

'Bij Elisabeth houden ze van lachen.'

door Danielle Feddes
Marinus van den Berg

Voor de Elisabeth mag ik af en toe gaan schrijven. Daar hoort een interview bij, zodat de lezer me een beetje leert kennen, en ook een serie foto’s. Zij is geen snel binnenvliegende vrouw, maar iemand met tijd. Ik moet er ongeveer drie uur voor reserveren.

Af en toe zegt ze dat ik moet lachen

In de hal van het Centraal Station van Rotterdam ontmoet ik haar. Ze maakt daar direct een eerste foto. Ik zit en lees de krant. Naast mij ligt een jongeman, met muts op, te slapen. Ze wil me graag tussen en bij mensen, maar soms ook alleen. Af en toe zegt ze dat ik moet lachen. Een vriendelijke uitstraling trekt lezers aan, is waarschijnlijk de ervaring.

Nu is een vriendelijk gezicht nog niet altijd een lachend gezicht. Het ene lachende gezicht is ook het andere niet. Een lachend gezicht kan zeer ongepast zijn, maar een vriendelijk gezicht zeer wenselijk. Luisteren met een vriendelijk gezicht kan de mensen die iets willen vertellen, iets op hun hart hebben, vertrouwen geven en aanmoedigen. Maar een afstandelijk kijkend gezicht kan innerlijke gordijnen dichthouden, kan onzekerheid en wantrouwen oproepen. Je kunt het gevoel krijgen dat je wordt gewogen, ongezegd beoordeeld of zelfs veroordeeld.

Een vriendelijke lach verlaagt drempels

De fotografe en ik maken een wandeling door een stukje van de stad Rotterdam. We staan stil bij een groot kunstwerk van ijzerdraad met de titel De vlecht. Het is het laatst verworven kunstwerk aan de Westersingel.

Het boeit me. Het herinnert me aan hoe alles met elkaar vervlochten kan zijn. Aan hoe iemand die niet kan lachen, strak voor zich uit kijkt, stuurs bijna, koud, zoals Poetin. Heel anders dan paus Franciscus, die veel lacht, maar soms ook strenge dingen kan zeggen. De woorden komen uit zijn hart. Een vriendelijke lach die echt en gemeend is, verlaagt drempels, legt verbinding.

Nu is het afwachten welke foto’s goedgekeurd worden voor publicatie. Ik laat het over aan de redactie. Wie nooit lacht of niet meer lachen kan, of wie altijd lacht, verbergt misschien een verdriet dat vraagt om zorgvuldig beluisterd te worden. Over luisteren meer in het volgende nummer.

Tekst: Marinus van den Berg

Beeld: Elisabeth Ismail

 

André F. Troost heeft afscheid genomen van de publieke functies in zijn leven. Zo zal hij ook minder schrijven voor Elisabeth. Als team hebben we hem in het zonnetje gezet omdat hij veertig jaar lang zoveel moois voor Elisabeth heeft geschreven. We zijn blij dat we Marinus van den Berg kunnen toevoegen als vaste medewerker. In het volgende nummer lees je een uitgebreid interview met hem.

Wil je de Elisabeth voortaan zelf ontvangen? Neem dan een abonnement en ontvang ons magazine twee keer per maand bij jou thuis. Of probeer eerst een proefabonnement.

Heb je al een abonnement? Wist je dat je Elisabeth Magazine ook voordelig kunt uitdelen in je kerk of vereniging? Kijk eens op onze collectieve abonnementen.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved