fbpx
Home Thema'sBemoediging Wat geeft je leven zin?

Wat geeft je leven zin?

Van betekenis zijn voor mensen

door Danielle Feddes
Natuur

Wat geeft je leven zin? Een mooie vraag om over te filosoferen wanneer er een nieuw jaar voor je ligt: wat maakt het leven de moeite waard? We hebben onze lezers via een oproepje gevraagd daarop antwoord te geven.

Gera Groeneveld schrijft op Facebook: ‘Wat mijn leven zin geeft, is leven in vrede met mens en dier, een dak boven mijn hoofd, eten en drinken en mijn geloof in Jezus Christus.’

Dankbaarheid

Er kwamen ook brieven binnen. Mevrouw Boon-Vlijm schrijft dat ze veel heeft meegemaakt, dat ze jong weduwe werd, ‘en toch ben ik nog dankbaar voor elke dag mij gegeven door God. De moeite waard is dat ik er nog mag wezen. Terwijl veel mensen scheiden, kan ik toch dankbaar terugkijken op mijn huwelijk. Mijn zoon en ik zijn mantelzorger voor elkaar, maar dat doen we met liefde.’

De schepping

Hendrickje Douma-Meijer schrijft: ‘Voor mij is de schepping de moeite waard om voor te leven: de bomen, de bloemen, dieren en kleine beestjes, de wolkenluchten. Het is aan ieder gegeven, rijk of arm. Het is overal om je heen en ik ben er dankbaar voor.’

Hoe je antwoord luidt op de vraag wat je leven zin geeft, heeft vermoedelijk wel te maken met je omstandigheden. Iemand die honger lijdt, een crisis doormaakt, eenzaam is of ernstig ziek, zal de vraag misschien anders beantwoorden dan iemand bij wie de basisbehoeften in het leven vervuld zijn.

De relatie met anderen

In het interview met Rienke Vedders, die deze vraag betrekt in haar onderzoek, komt naar voren dat we vooral zingeving ervaren in relatie met anderen. En dat het gaat om het waarderen van wat binnen bereik is.

Op een ochtend las ik een dankgebed voor mijn vrienden:

Vader,

Ik wil U danken voor mijn vrienden. U kent hen, U weet wie ze zijn. Wat een voorrecht dat we samen mogen optrekken in liefde en verbondenheid! Dat we samen plezier hebben en goede gesprekken kunnen voeren, dat we de vreugden in het leven mogen delen en dat we er voor elkaar zijn tijdens zorgen en verdriet. Ik bid dat ik een goede vriend ben zoals Jezus een goede Vriend is voor mij. Vader, ik zegen mijn vrienden in de Naam van Jezus met Zijn genade en vrede; dat zij van U mogen ontvangen wat ze nodig hebben en Uw zegen zullen ervaren. En help mij om een deel van die zegen voor hen te zijn. Amen.

1 Thessalonicenzen 3:12-13

(Uit: Zij Lacht. Gebedenboek. 100 gebeden voor elk moment, Zij Lacht, Uitgeverij Royal Jongbloed)

Ik vond het zo mooi dat ik er een foto van maakte en appte naar een paar mensen die me dierbaar zijn. Er kwamen lieve reacties terug en ook een gesproken tekstberichtje van iemand die zei: ‘Dit komt precies op het goede moment. Ik voel me verschrikkelijk verdrietig. En ik bedacht toen – dat helpt soms –: ‘Wat heb ik wél in mijn leven?’ Toen kwam jouw appje. Dank je wel. Dit steunt me echt.’

Ik geloof dat God op zulke momenten werkt door mensen heen.

Dat Hij je wil gebruiken, dat je – zelfs met een klein gebaar – van betekenis kunt zijn voor mensen: dat zou mijn antwoord zijn op de vraag wat mijn leven zin geeft. Wat is jouw antwoord?

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: Ben Curry, unsplash

Ook lid worden van Elisabeth? Neem een jaarabonnement met korting. Of neem eens een proefabonnement.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved