fbpx
Home Interview ‘Iedereen wil gezien en gehoord worden’

‘Iedereen wil gezien en gehoord worden’

Rienke Vedders doet onderzoek naar kwetsbare ouderen

door Danielle Feddes
Ds. Rienke Vedders

,,Iedereen wil gezien en gehoord worden”, zegt Rienke Vedders. Zij doet onderzoek naar kwetsbare ouderen. ,,Als je wilt weten wat het leven de moeite waard maakt, dan is daar volgens mij geen standaardantwoord op te geven. Maar het is voor iedereen wel belangrijk dat je gezien en gehoord wordt als volwaardig persoon, ongeacht beperkingen en leeftijd.’’

Ds. Rienke Vedders-Dekker is een warme, levendige vrouw met veel ervaring en empathie in haar werk. In haar onderzoek naar de behoeften van kwetsbare ouderen neemt de vraag wat het leven de moeite waard maakt een belangrijke plaats in. ,,In de beleving van velen is een zorginstelling het ‘laatste adres’. Dan kan de vraag opkomen: ‘Wat heb ik nog? Wie ben ik nog?”’

Een goed netwerk is belangrijk

Rienke: ,,Aandacht aan elkaar besteden, mensen om ons heen hebben, dat is voor elke leeftijdsgroep waardevol. Ieder mens wil gezien en gehoord worden. Voor de bewoners van het verpleeg-en verzorgingshuis in Almelo waar ik werk is het belangrijk een goed netwerk te hebben, aan activiteiten te kunnen meedoen. Er wordt voor hen veel georganiseerd. Goede zorg kan helpen.”

Waardevol leven

,,Om ergens de waarde en betekenis van te zien hebben we ook het vermogen nodig om even stil te staan bij een mooie ervaring en die écht te beleven. Daar tijd en aandacht aan te besteden”, zegt Rienke. Dat hoort ze ook van bewoners. ,,Iemand vertelde dat ze zo kon genieten van de natuur, de luchten en de witte wolken. De herfstkleuren tijdens een fietstocht met de duofiets. ‘Wat is de schepping toch mooi!’ zei ze toen.

Aandacht voor kleine dingen maakt het leven betekenisvol

Of iemand die het prachtig vindt om met zijn vismaten aan het water te zitten, midden in de natuur en omringd door allerlei mensen. En weer een ander noemt een vriendin met wie ze een kopje koffie kan drinken, of een kleinzoon die nog een mooi boeket voor zijn oma plukt. Aandacht voor deze, soms kleine, gebeurtenissen geeft veerkracht en maakt het leven betekenisvol.”

Er zijn voor de ander

Niet iedereen ziet zijn leven als waardevol. Rienke Vedders-Dekker: ,,Kijk wat er te doen is in jouw naaste omgeving. Doe een boodschap voor iemand, stuur een kaartje, mailtje, pleeg een telefoontje.

Kijk wat er te doen is in jouw naaste omgeving

Luister goed naar het verhaal van mensen en laat hen uitpraten. Laat merken dat je echt met iemand meeleeft. Wees trouw in aandacht. Of stuur een link door van online kerkdiensten, zoals we deden tijdens corona. Er zijn voor de ander geeft zin aan het leven!”

Kader:

Ds. Rienke Vedders-Dekker is getrouwd en moeder van twee dochters. Ze werkt als predikant/geestelijk verzorger en is voorzitter van de adviesgroep Ethiek en lid van de Kennisgroep palliatieve zorg voor zorgorganisatie Carintreggeland. Binnen de synode van de PKN vertegenwoordigt ze met een collega-geestelijk verzorger het categoriaal pastoraat. Ze doet promotieonderzoek naar de behoeften van kwetsbare ouderen in een veranderende samenleving.

Tekst: Joke Tan

Beeld: Aminda Fotografie

Lees ook: Zo word je gezond oud.

Dit interview is een ingekorte versie van het Portret in Elisabeth No 1-2023. Lees het hele verhaal in ons magazine. Wil je graag een abonnement? Probeer Elisabeth 6 keer voor 12 euro. Vraag een proefabonnement aan. Of neem gelijk een (twee)jaarabonnement. Wil je graag reageren op artikelen? Volg Elisabeth Magazine op facebook!

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved