fbpx
Home Thema'sBemoediging Een zomer vol klank en kleur

Een zomer vol klank en kleur

Samen zingen geeft kracht

door Danielle Feddes
samen zingen geeft kracht

Onze bijbelgesprekskring telt zeven leden, van wie een man en een vrouw ernstig ziek zijn. Op een avond bespraken we het onderwerp ziekenzalving. Na deze bijeenkomst rijpte bij de twee zieken het plan om ziekenzalving aan te vragen. Nu is dat onder katholieken heel gebruikelijk, maar in onze protestantse gemeente een onbekend fenomeen. Toch willigde de kerkenraad het verzoek zonder aarzelen in. Tenslotte is het volkomen bijbels; er staat over te lezen in Jakobus 5.

De dienst werd afgekondigd vanaf de kansel en er werd uitgelegd dat de ziekenzalving niet in de kerk zou plaatsvinden, met de hele gemeente erbij. Het zou bij een van de zieken worden gehouden, thuis in alle rust, met alleen de zeven leden van de groep.

Kracht, rust en vertrouwen door samen zingen

Wel werd het een échte dienst, met een dominee, een kerkenraadslid en een complete liturgie van votum, groet, gebeden, zang en lezingen. Ik vond het heel bijzonder om mee te maken. Wat een indrukwekkend moment toen de voorganger de zegen uitsprak over de twee zieken en met handoplegging voor hen bad. Vervolgens zalfde hij met olie hun voorhoofd en handpalmen. Het was een stil, heel intiem, ja zelfs heilig moment dat we met elkaar mochten beleven. Later vertelden de zieken dat ze kracht hadden gekregen, rust en vertrouwen om de operatie te ondergaan.

Ik kon eindelijk weer samen met jullie zingen!

‘Wat heeft jou nu het meest geraakt?’ vroeg ik toen ik met de vrouw terugblikte op de dienst. ‘Het zingen!’ antwoordde ze uit de grond van haar hart. ‘Ik volg de kerkdiensten noodgedwongen al heel lang online. Als ik jullie dan in de kerk bij het orgel zie zingen, voel ik me zo alleen, zittend op de bank. En nu kon ik samen met jullie eindelijk weer zingen!’ Haar antwoord verraste mij. We hadden namelijk het bekende lied ‘Tienduizend redenen tot dankbaarheid’ gezongen, waarbij ik zelf had bedacht dat de twee zieken vast niet zoveel hadden om voor te danken… Zo zie je maar hoeveel een lied – en het samen zingen daarvan – kan betekenen.

Zang en muziek om van te genieten

Zang. Muziek. Maar ook schilderijen en beeldhouwwerken. Deze vormen van schoonheid zijn allemaal zo vanzelfsprekend om ons heen te horen, te zien en te beleven. Gegeven om van te genieten. Wie er oog en oor voor heeft, ziet zich in het leven omringd door een en al klank en kleur. De zomer is zoveel mooier als je je hierover kunt blijven verwonderen.

Tekst: Thea Westerbeek

Beeld: Thirdman, pexels

Wil je meer artikelen lezen van Thea Westerbeek? Neem een abonnement op Elisabeth Magazine. Bekijk onze abonneeactie en ontvang tijdelijk de prachtige Elisabethbijbel bij je abonnement. Heb je al een abonnement? Laat anderen ook kennismaken met ons blad en geef een (proef)abonnement cadeau of deel de Elisabeth uit in je kerk of op je vereniging.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved