fbpx
Home Vragenrubriek Ik vind mezelf maar middelmatig

Ik vind mezelf maar middelmatig

Er is niets mis met 'gewoon'

door Danielle Feddes
Voor God ben je bijzonder

‘Ik kan alles een beetje, maar ik ben niet in één ding heel erg goed. Dus enorm middelmatig. Ik voel me nogal dom en dat stoort me.’

Misschien herken je je ook wel in deze vraag van een van onze lezers. Gera Mateman, onze e-pastor, gaat hier op in. Ze legt uit waarom er met middelmatigheid niets mis is.

Internet en tv als graadmeter

E-pastor: We leven in een tijd waarin het lijkt alsof voor veel mensen het internet, de tv en de bladen een soort graadmeter lijken voor hoe we moeten zijn. Vrouwen zijn slank, modieus gekleed, goed van de tongriem gesneden. Mannen zijn sportief, betrokken bij het huishouden en de opvoeding, vlot in de omgang. Iedereen schijnt uit te blinken in iets bijzonders, iets creatiefs, in het maken van keuzes die krachtig en moedig zijn. (Groot)ouders hebben (klein)kinderen die het goed doen en bijzonder zijn.

Meestal is het hard ploeteren om wat geluk te ervaren

Al met al zou je kunnen denken dat al deze mensen iets hebben of zijn, waaraan wij nooit kunnen voldoen. Maar echt, dat is onzin. Natuurlijk zijn er mensen bij wie heel veel meezit. Maar voor de meeste mensen geldt: er zijn soms hoogtepunten, maar meestal is het hard ploeteren om zelf wat vrede en geluk te ervaren. Om het leven zoals het komt, te accepteren. De meesten van ons zijn ‘gewone’ mensen, die ‘gewone’ dingen doen. Middelmatigheid, daar is niets mis mee.

Is alleen een 10 goed genoeg?

Het is alsof je met je vraag zegt: ‘Alleen een 10 is goed. Wat daaronder zit, is niet de moeite waard.’ Onderschat jezelf niet. Ook al ben je niet bijzonder goed in dingen of denk je dat je middelmatig bent, voor God bestaat ‘gewoon’ niet. Hij zegt: ‘Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en Ik houd zo veel van je dat Ik de mensheid geef in ruil voor jou, ja alle volken om jou te behouden’ (Jesaja 43:4).

God heeft jouw geluk voor ogen

Dat zei God tegen Israël en Hij zegt het tegen een ieder van ons. Misschien lijkt het overdreven zoals het er staat. Maar God is als een goede vader, een goede moeder, die alles en alles overheeft voor het geluk en welzijn van zijn, van haar kind. Jij bent speciaal en bijzonder in Gods oog. Niet om alles wat je weet, wat je kunt of wat je doet, maar om wie je bent: Gods geliefde kind. En zo mag jij ook stralen!

Tekst: Gera Mateman

Beeld: Taryn Elliott, pexels

Heb je nog geen abonnement op ons Magazine? Kijk dan hier voor onze speciale acties. Wil je graag een ander blij maken met een (proef)abonnement? Klik dan hier.

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved