fbpx
Home Geen categorie Wist jij dít over Elisabeth?

Wist jij dít over Elisabeth?

door Maaike Sloetjes

Elisabeth bestaat 90 jaar. Zo bijzonder! We vieren het met het speciale jubileumnummer, maar natuurlijk ook online. Onder meer met wat leuke weetjes. Wist jij dit over Elisabeth?

Oprichtster van de Elisabethbode
Veel mensen denken dat de titel van ons blad is ontleend aan de bijbelse figuur Elisabeth. Maar het magazine is genoemd naar Elisabeth Mijnhardt-Keller. Zij verstuurde altijd bemoedigende brieven en lectuur naar mensen die het nodig hadden. Toen ze stierf, zette haar man Andries haar werk in de jaren 20 voort in de vorm van het weekblad Elisabethbode.

Elisabeth Mijnhardt heeft in haar leven keer op keer de nabijheid van God ervaren. Dat gunde ze anderen ook. De vormgeving van de Elisabethbode is in 85 jaar uiteraard steeds veranderd, maar de inhoud is nog volgens het gedachtegoed van Elisabeth Mijnhardt: het geloof dat het leven met God voor ieder mens goed is en dat we Jezus nodig hebben als redder van de wereld.

Ik zweer bij God
In het Hebreeuws is Elisabeth ‘Elisjeba’. Dat kan worden vertaald met: ‘God heeft gezworen’, ‘God is mijn eed’ of ‘God is degene bij wie ik zweer’.

Sint Elisabeth
Een bekende heilige met de naam Elisabeth is Elisabeth van Hongarije (ook Elisabeth van Thueringen genoemd). Zij wordt in 1207 geboren en leidt een leven van tegenslagen. Desondanks helpt zij tijdens de hongersnood van 1226 de armen door het bakken en uitdelen van broden. Later in haar leven laat ze een ziekenhuis bouwen en gaat ze zieken verzorgen. Daarom zijn er honderden ziekenhuizen naar haar genoemd

Bekende naamdraagsters

Koningin Elisabeth van Engeland
Elizabeth George (1949), Amerikaans thrillerschrijfster
Elisabeth Kübler-Ross (1926 – 2004), Zwitsers-Amerikaans arts
Liesbeth List (1941), Nederlands chansonnière
Elisabeth Schwarzkopf (1915 – 2006), Duits sopraanzangeres
Elizabeth Taylor (1932 – 2011), Brits-Amerikaans filmactrice

Film
Elizabeth is een Britse historische dramafilm met Cate Blanchett uit 1998 onder regie van Shekhar Kapur. Elizabeth wordt koningin van Engeland, moet diverse moordaanslagen het hoofd bieden en bindt de strijd aan met vijandelijke lezers. Intussen is zij verliefd, en moet zij kiezen tussen haar hart en het Koninkrijk. Intrigerende film, met zeven Oscarnominaties en winnaar van de Golden Globe Award. Nog tweedehands verkrijgbaar.

Plaatsen
Maar liefst zes plaatsen in de Verenigde Staten heten Elizabeth. Het is ook de naam van rivieren in Amerika en Australië. Ongetwijfeld dragen talloze straatnamen in de wereld de naam Elizabeth of Elisabeth. Zoals de Lange en de Korte Elisabethstraat in het centrum van Utrecht. Het (Sint-)Elisabethsgasthuis bevond zich in het noordelijke deel van deze straat en de straat zou haar naam eraan ontlenen.

Bron: o.a. Wikipedia

Samenstelling: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved