fbpx
Home Interview Elise Mannah over geluk: ‘Geniet, maar NIET met mate’

Elise Mannah over geluk: ‘Geniet, maar NIET met mate’

door Maaike Sloetjes

Elise Mannah: wie kent haar niet van haar liedjes over hoop en geloof en alledaagse dingen? Ze zijn inlevend en herkenbaar. Het jubileumthema is ‘Lang en gelukkig’, waar Elise uitstekend mee uit de voeten kan. ,,Wat heerlijk dat ik mensen mag aanmoedigen om gelukkig te zijn.”

Het geluk spat er bij Elise van af. Sprankelend vertelt ze over haar woonplaats Gouda. “Ik vind het fantastisch om in deze stad te wonen. Uit ons raam heb ik uitzicht op het stadsleven en de Gouwekerk. Ik zou hier niet meer weg willen!”

Waar denk je aan bij ‘Lang en gelukkig’?
,,Allereerst aan een sprookje, hoewel we allemaal weten dat het leven geen sprookje is. Toch vind ik het mooi om te genieten van wat je hebt gekregen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige christenen vinden het lastig om hun geluk, ofwel hun zegeningen, te omarmen vanwege de ‘ernst van het geloof’. Anderen zeggen dat je voorzichtig moet zijn. Dan mag je bijvoorbeeld op Facebook niet roepen dat je blij bent met je moeder, omdat veel mensen geen moeder meer hebben.

Ik waardeer het als je rekening houdt met elkaar, maar dat betekent volgens mij niet dat je jezelf zulke beperkingen moet opleggen. In Psalm 103 roept de dichter ons op om God te loven om zijn weldaden. Een weldaad is iets wat erg aangenaam is. In een van mijn liedjes zeg ik: ‘Geniet, maar niet met mate’. Dat is gebaseerd op Prediker 9:7-9. We mogen genieten van wat we hebben gekregen en God kijkt met welbehagen, dat is met plezier, naar ons. Maar heb je verdriet door de omstandigheden? Dan is wellicht een ander lied voor jou bedoeld.”

Waar word jíj gelukkig van?
,,Onlangs legde ik alle kussens van onze bank op de grond. Onze kinderen Roos en Lotte speelden erop en een matrasje diende als een soort glijbaan. Ik geniet enorm van zo’n gezinsmoment. Ook word ik heel gelukkig van optredens waarbij ik een goed contact met het publiek heb. Sowieso voel ik me op mijn plek als ik optreed. Als ik op mijn plek ben – en dat ben ik ook als moeder – dan heb ik een soort kriebel in mijn buik. Ik associeer geluk heel sterk met dankbaarheid. Geluk heeft ook te maken met vrijheid. Vorige week ging ik met Roos en Lotte naar de speeltuin en zat zelf nog even op de schommel. Heel oncomfortabel, want ik paste totaal niet tussen de touwen, maar ik genoot ervan om mijn hoofd achterover te gooien en al schommelend naar de blauwe lucht te kijken.”

Wat inspireert je?
,,Een verhaal, een gesprek of iets dat ik om me heen zie. Mijn liedjes hoeven geen antwoorden op moeilijke vragen te geven. Ik wil dat mensen zich begrepen voelen. Dat kan troost geven.”

Jouw liedjes gaan ook over het  alledaagse…
,,… zoals een kopje thee of een broodje kaas. Toon Hermans, een geweldige artiest, verhief het alledaagse tot iets heel bijzonders. Ik wil het vanzelfsprekende minder vanzelfsprekend maken, dat zien als een zegen en ervan genieten.”

Wie geven je nog meer inspiratie?
,,Elly Zuiderveld. Ze is zo’n lieverd, altijd bezig met anderen en ontzettend goed in haar vak. Mijn moeder draag ik op handen. Die bel ik vaak. Ze is een heel wijze vrouw.”

Wat wil je delen over je toekomstplannen?
,,Er borrelt wel van alles. Zo zijn er plannen om over twee jaar met een nieuwe theatervoorstelling te komen. Ook zou ik graag een theatervoorstelling voor kinderen willen maken. Ondertussen blijf ik in kerken optreden. Ik heb er zin in!”

Elise (37), geboren in Alkmaar, is getrouwd met Arjan de Knegt. Samen hebben ze twee kinderen: Roos (3) en Lotte (1). Elise zingt en maakt theaterprogramma’s vol luisterliedjes en anekdotes. Ze treedt gewoonlijk op met pianist Henk Doest en gitarist Michael Rothuizen. Lees het hele interview met haar in het jubileumnummer van Elisabeth.

Tekst: © Elisabeth (Monique Boom)
Beeld: Michaël Terlouw Fotografie

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved