fbpx
Home Interview ‘Ik heb ontdekt hoe dankbaarheid je leven positief kan beïnvloeden’

‘Ik heb ontdekt hoe dankbaarheid je leven positief kan beïnvloeden’

Gonny (60) begon na een moeilijke tijd opnieuw in een andere plaats

door Caroline de Vente
Gonny de Winkel

Gonny de Winkel kreeg na de dood van haar man, die aan Alzheimer en longkanker leed, zelf borstkanker. Maar ze maakte een nieuwe start in het leven. Ze kocht een caravan en ging alleen op vakantie. Vervolgens verhuisde ze naar een andere plaats. In Elisabeth nummer 1 van 2022 lees je het hele verhaal. Een van de gedachten die Gonny hielpen tijdens ziekte en rouw is: waar ben ik dankbaar voor?

Bidden

,,Als mijn man verdrietig was ging ik vaak met hem bidden. Dat kalmeerde hem. Ik besloot om dan ook te danken voor onze zegeningen. Er waren dingen die wel goed gingen, waar we blij om waren en daar dankten we God voor. Dat is vaak veel meer dan je in eerste instantie denkt. Het tilt je even boven de ellende uit en zorgt voor positiviteit.

Ik had de eerste twee coupletten van het lied ‘Tienduizend redenen tot dankbaarheid’ uitgeprint en op de koelkast gehangen. Ook tijdens de chemo gaf dat mij kracht. Elke dag stelde ik mezelf een doel, hoe klein ook. Vlak na een kuur was dat bijvoorbeeld niet meer dan een kastplank schoonmaken of het keldertrapje op en neer. Maar ik voelde me dankbaar als dat gelukt was, het was toch iets wat ik kón.

Doel

Een doel hebben is zo belangrijk. Ook in die tijd van rouw. ‘Vandaag ga ik naar de kringloop en koop ik iets leuks voor mezelf.’ Of ik reed naar het bos voor een wandeling. Niet dat ik daar op dat moment dan zin in had, maar ik wist dat het me zou helpen om verder te kunnen gaan. Doelen stellen en dankbaarheid zijn voor mij aan elkaar verbonden.

Er zijn zoveel nare dingen gebeurd, en ik voel me zo gezegend. Ik vind dat heel snel klinken alsof ik zweverig ben of zo, en misschien zijn er mensen die nu in een uitzichtloze situatie zitten en denken: jij hebt makkelijk praten. Maar ik heb ontdekt hoe dankbaarheid je leven positief kan beïnvloeden. Wanneer ik in de natuur loop kan ik het vaak niet laten om hardop te roepen: God, dank u wel!”

Het interview met Gonny lees je in Elisabeth Magazine (2022, editie 1). Wil je de Elisabeth ook ontvangen? Neem een abonnement. Of deel Elisabeth uit in de kerk en bekijk onze collectieve abonnementen.

Tekst: Marieke Laauwen (Elisabeth Magazine)
Beeld: Kees Muizelaar

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved