fbpx
Home Recensie Het huwelijk van je dromen: praktisch en aansprekend

Het huwelijk van je dromen: praktisch en aansprekend

Elisabeth Recenseert

door Caroline de Vente
Huwelijk van je dromen

In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: Het huwelijk van je dromen’ van Gary Chapman.

Over Het huwelijk van je dromen van Gary Chapman

We weten het eigenlijk wel: een goed huwelijk komt je niet aanwaaien. Daar is liefde in actie voor nodig. Maar hoe? Het dagelijks leven met al zijn kleine en grote frustraties en teleurstellingen kan ons behoorlijk in de weg zitten. Van de eenheid die God bedoeld heeft, komt soms maar weinig terecht. In ‘Het huwelijk van je dromen’ laat Gary Chapman zien hoe we actief kunnen bouwen aan die eenheid. Hij geeft praktische adviezen op een aantal gebieden waar de eenheid tussen de huwelijkspartners onder druk kan komen te staan. Zoals de onderlinge taakverdeling, communicatie, conflicthantering, het nemen van beslissingen en onze houding ten aanzien van (schoon-)ouders, geld of seks. Daarbij wijst Chapman ons voortdurend op het voorbeeld van liefde dat Jezus ons heeft nagelaten.

Even voorstellen: onze recensenten

Liesbeth: “Ik ben in 1976 getrouwd met Bob. Samen kregen wij 3 kinderen: 2 jongens en 1 meisje. Ik heb als ziekenverzorgster in Sola Gratia gewerkt tot 2013. Nu geniet ik van mijn pensioen en werk ik als vrijwilligster in de bibliotheek. Wij hebben elke donderdagmiddag een groep mensen uit het buitenland waar we de Nederlandse taal mee oefenen.”

Corrie: “Ik ben bijna 43 jaar en ben al 12,5 jaar gelukkig getrouwd met mijn lieve man Theo Vermeer. Mijn wieg staat in Ede en sinds mijn huwelijk woon ik in de prachtige stad Dordrecht. Sinds mijn trouwen werk ik in de thuiszorg. Over een paar maanden hoop ik te gaan leren en werken in de gehandicaptenzorg. Het liefst ben ik bezig met en voor mijn (gehandicapte) naaste. Een lichtje te mogen zijn in deze donkere wereld is mijn wens en bede. De Elisabeth lees ik met heel veel plezier en geef ik ook weer aan anderen door. Lezen is een van mijn hobby’s. Vandaar dat ik me bij de Elisabeth opgegeven heb als recensent. Hopelijk krijg ik zo nog meer mensen aan het lezen!”

Wat is je eerste indruk van Het huwelijk van je dromen?

Liesbeth: “Mooie vormgeving met 2 verschillende harten.”
Corrie: “Aantrekkelijk, vrolijk.”

Wat vind je van de verhaallijn?

Liesbeth: “Realistische voorbeelden, die tot je tot nadenken brengen.”
Corrie: “Heel goed, ook duidelijke kopjes.”

Wat valt je op aan het boek?

Liesbeth: “Gary beschrijft de voorbeelden zo duidelijk en liefdevol, alle onderwerpen komen aan bod.”
Corrie: “Communicatie is een van de belangrijkste dingen om ons huwelijk goed te houden. Door soms heel kleine dingen kan er een muur tussen twee echtelieden komen te staan. Openheid, transparantheid zijn heel belangrijk tegenover God, maar ook tegenover onze partner.”

Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?

Liesbeth: “Dat het inzicht geeft van hoe een huwelijk er mooier en liefdevoller uit kan gaan zien. Dit boek heeft zeker die verwachting waargemaakt. Er staan veel herkenningspunten in.”

Corrie: “Meer te weten komen over hoe je je huwelijk goed houdt of nog beter kunt krijgen, en dan vooral ook in Bijbels licht. Hoe kun je het huwelijk van je dromen krijgen? Aansprekende titel! Dit boek maakt die verwachtingen zeker waar. De auteur geeft veel handvatten hoe je je huwelijk kunt verbeteren. Hij geeft heel veel praktische en aansprekende voorbeelden van zijn eigen huwelijk en ook van andere echtparen vanuit zijn werk als huwelijkstherapeut. Je gaat vanzelf jezelf en je huwelijk spiegelen aan datgene wat je in dit boek leest. Ook erg fijn dat Gary Chapman steeds de Bijbel erbij haalt. De Bijbel hoort steeds ons kompas te zijn.”

Wat vind je van de leesbaarheid?

Liesbeth: “Elk thema wordt uitvoerig besproken. Goede, duidelijke letters.”
Corrie: “Heel fijn, duidelijk. Je wilt doorlezen. Wel jammer: meerdere taalfouten ontdekt, zelfs in kopjes.”

Typeer het boek in drie woorden:

Liesbeth: “God, liefde, eenheid.”
Corrie: “Interessant, leerzaam, hoopvol.”

Wat spreekt je aan in het boek?

Liesbeth: “Het huwelijk wordt zo mooi, duidelijk en liefdevol beschreven. Zulke rake voorbeelden….Tot beschamens toe!”

Corrie: “De heel duidelijke en aansprekende voorbeelden uit het dagelijkse leven die de auteur gebruikt om uit te leggen op welke punten het fout kan gaan binnen een huwelijk, maar ook hoe je die kleine of grote problemen op kunt lossen, zodat je huwelijk weer goed of beter wordt. Wat ook erg mooi is: je kunt het boek ook als gehuwden samen lezen en dan aan het eind van elk hoofdstuk de opdrachten/vragen afzonderlijk maken en vervolgens je antwoorden naast elkaar leggen en samen bespreken. Het gelezene/geleerde kun je zo direct in praktijk brengen. Het is dus ook een heel praktisch boek!”

Wat spreekt je minder aan?

Corrie: “De lijsten met punten hoe je je seksuele relatie kunt verbeteren. Deze staan aan het eind van hoofdstuk 7. Die hadden mijns inziens achterwege kunnen blijven.”

Heb je nog aanvullende opmerkingen?

Corrie: “Met Gods hulp kun je aan je huwelijk werken! Bouw geen muren, maar bruggen tussen elkaar, zowel binnen als buiten het huwelijk! Mooie zin op pagina 15 van het boek: ‘Het uiteindelijke doel van het huwelijk is de eenheid van man en vrouw op het diepste niveau op elk terrein van hun leven.’”

Liesbeth: “Dit boek zou in iedere boekenkast moeten staan. Het zou mooi zijn om het gelijk met de huwelijksbijbel te geven. Kunnen jullie Gary Chapman eens interviewen?”

Het huwelijk van je dromen, Gary Chapman (Ark Media, oktober 2021)
1e druk | 9789033802690 | Paperback | 208 pagina’s | € 20,- | Bestel Het huwelijk van je dromen

Tip: blijf op de hoogte van nieuwe recensies, schrijf je in voor de nieuwsbrief én sluit je aan bij Elisabeth Leest, onze gratis boekenclub op Facebook. Of deel Elisabeth uit met kerst.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved