fbpx
Home Thema'sGeloven Je bent niet alleen: troost in Gods nabijheid

Je bent niet alleen: troost in Gods nabijheid

Elisabeth Recenseert

door Caroline de Vente
Je bent niet alleen

In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Je bent niet alleen’ van Max Lucado.

Je bent sterker dan je denkt, omdat God dichterbij is dan je denkt. In Je bent niet alleen laat Max Lucado zien dat de levende, liefdevolle God die wonderen doet, jou niet alleen laat. Als je geconfronteerd wordt met verdriet, pijn, eenzaamheid of angst, aarzelt Hij geen moment om je troost en kracht te geven. God is nabij, ook in tijden van moeite en eenzaamheid. Centraal in Je bent niet alleen staan de wonderen die in het evangelie van Johannes worden beschreven. De wonderen laten niet alleen Gods macht zien, maar zeggen ook: ‘Ik ben er en Ik zorg voor je.’

Even voorstellen: onze recensenten

Annemieke: “Ik ben 52 jaar en gelukkig getrouwd. Naast mijn werk thuis werk ik met veel liefde en zorg parttime in ons plaatselijke verpleeghuis. Daarnaast zit ik in het bestuur van de zangvereniging en ben ik vrijwilliger coördinator bij onze kerk. Natuurlijk heb ik nog een aantal hobby’s: fietsen, tuinieren, handwerken en veel lezen. Genoeg te doen! En nu mag ik ook nog gaan recenseren voor Elisabeth, een nieuwe uitdaging waar ik met plezier naar uitkijk.”

Petra: “Ik ben Petra, getrouwd met Jan Willem en samen hebben we 3 dochters gekregen. Ik geef met veel plezier les aan groep 8. Eén van mijn hobby’s is lezen. Sinds een aantal jaren zit ik op een leeskring. Door het bespreken van boeken met anderen ga je op een andere manier boeken lezen, we stellen vragen als: wat wil de schrijver ons zeggen? Welke lessen halen we voor onszelf uit dit boek? Ook hoor je van anderen over boeken die ze je aanraden om te lezen. Zo word je blik wat lezen betreft verruimd. Het heeft mij zeker aangezet om meer en ook een breder assortiment aan boeken te lezen.”

Wat is je eerste indruk van ‘Je bent niet alleen’?

Annemieke: “Het boek heeft een warme uitstraling.”

Wat vind je van de verhaallijn?

Petra: “Aan de hand van wonderen uit het Johannes Evangelie beschreven.”

Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?

Petra: “Het boek ziet er zo uit dat je het wilt gaan lezen, warme kleuren aan de voorkant en de titel spreekt ook aan. Mijn verwachting van het boek is dat je getroost wordt door de nabijheid van God en dat die nabijheid op veel meer momenten van ons leven zichtbaar zal zijn, dat we daar dan wel onze ogen voor moeten openen. Het boek maakt die verwachting zeker waar. Het is een erg bemoedigend boek. Wat ik had verwacht van het boek, is zeker terug te lezen. Meer nog dan ik had verwacht.”

Annemieke: “Mijn verwachting van het boek is dat het troostvol en bemoedigend zal zijn. Dat is het. In alle hoofdstukken komen troostwoorden van de Heere God naar ons toe. Ook de vele beloften die we in de Bijbel kunnen vinden, zijn niet vergeten in het boek.”

Wat valt je inhoudelijk op aan het boek?

Annemieke: “Dat er zoveel voorbeelden van mensen in de Bijbel staan waar we onszelf in herkennen. Vaak denken we dat wij iets overkomen of mee moeten maken, er zijn er vele met ons die een moeilijke weg moeten gaan. God is er altijd bij.”

Petra: “Het valt me op dat de voorbeelden die gebruikt worden heel duidelijk zijn en ook niet ver van je afstaan. Je kunt veel uit het boek toepassen of naast je eigen leven leggen en dan heeft het boek persoonlijke boodschappen.”

Wat vind je van de leesbaarheid?

Annemieke: “Duidelijk.”
Petra: “Heel goed leesbaar.”

Typeer het boek in drie woorden:

Annemieke: “Vertrouw, Volhouden, Verlossing.”
Petra: “Bemoedigend, troostvol, vol liefde en genade.”

Wat spreekt je aan in het boek?

Petra: “Dat er een opbouw zit in de hoofdstukken, ze staan niet los van elkaar, het begint met wonderen in mensenlevens, het loopt uiteindelijk uit op het wonder aan het kruis, waar Jezus Zijn leven geeft en daarna op het wonder van de Opstandig van Christus. Deze opbouw wordt mooi uitgewerkt.”

Annemieke: “De voorbeelden uit de praktijk van het leven en dan de aansluiting hierover met voorbeelden uit de Bijbel. Heel herkenbaar.”

Wat spreekt je minder aan?

Petra: “Sommige voorbeelden uit het boek zeggen je niks wat namen betreft, de voorbeelden zelf zijn daarentegen erg duidelijk.”
Annemieke: “Op bladzijde 86 ik stel me zo voor: dat een gelukkige Lazarus in een koffietentje cappuccino zit te drinken met Mozes. Hier bedoelt Max ook nog mee in de hemel. Dit raakt mij en doet mij pijn om zo over Bijbelse figuren te praten. Ik vind dit niet passend, heel jammer.”

Heb je tot slot nog opmerkingen?

Annemieke: “Het boek is ook heel goed te gebruiken voor Bijbelstudie voor een groep in verband met de vragen achterin bij elk hoofdstuk.”

Petra: “Zinnen die blijven hangen (er zijn er nog veel meer van in het boek):

  • Vragen zijn traptreden die ons helpen dichter tot de hemel te naderen.
  • God is altijd aanwezig, je wordt nooit in de wacht gezet of je hoort dat je het later nog eens moet proberen. God is zo dichtbij als je volgende ademtocht.
  • In antwoord op unieke behoeften deelt Hij unieke zegeningen uit.

Het boek beschrijft dat God het is die ervoor zorgt dat wij ons niet eenzaam hoeven te voelen. Hij is er, het vraagt van ons ook actie, een stap zetten, Zijn uitgestoken hand aannemen. Zijn genade en trouw worden in dit boek omvangrijk beschreven!”

Je bent niet alleen, Max Lucado (Ark Media, januari 2021)
Paperback | 9789033802119 | 1e druk | 224 pagina’s | € 21,99 | Bestel direct

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved