fbpx
Home Column Columnist Petra Butler: ‘Ik werd opgelicht’

Columnist Petra Butler: ‘Ik werd opgelicht’

door Maaike Sloetjes

Regelmatig krijg ik telefoontjes van een vriendelijke Microsoftmedewerker. Hij spreekt Engels met een Indiaas accent en meldt dat er iets hapert aan m’n computer. Dat fikst hij graag voor me. Ik hoef alleen wat software te installeren.

De eerste keer nam ik het serieus – tot hij over die software begon: dat klonk verdacht. Een rondje googelen wees uit dat het om oplichters ging, die vanuit een buitenlands callcenter mijn banksaldo wilden verdonkeremanen.

Sjoemelaar
De eerstvolgende keer dat iemand beweerde van Microsoft te zijn, drukte ik dan ook witheet de telefoon uit. Ik zou me niet laten bestelen door de eerste de beste mobiele sjoemelaar! Hoe haalde hij het in zijn halfgare hoofd!

Toch voelde dat niet goed. Dus toen zich weer enkele misters Microsoft meldden, koos ik een andere benadering: ‘Good morning, waarom wilt u mij oplichten?’ ‘Dat doe ik niet, miss.’ ‘Jazeker – dat weet u heel goed.’ ‘No, really, er zijn problemen met uw computer.’ ‘Kunt u geen eerlijk werk vinden?’

Soms kreeg ik een krachtterm naar mijn hoofd. Altijd werd de verbinding snel verbroken. Een keertje vroeg ik in een opwelling: ‘Gelooft u in God?’ Het was even stil. ‘Uhm… yeah,.. ik geloof in de goden.’ ‘Denkt u dat uw goden het toejuichen dat u dit doet?’ Lange stilte. Tuut, tuut, tuut. Ik was verrast: héél even was er contact geweest.

Cybercrimineel
Dit waren echte mensen, met emoties. Met een ziel. Dus vroeg ik de eerstvolgende beller: ‘Kent u Jezus?’ ‘Yes, miss.’ Weet u dat Hij van u houdt?’ Mister Microsoft was van zijn stuk. ‘Van mij?’ Ik spoorde hem aan het Nieuwe Testament erbij te pakken. ‘Maar waar haal ik een bijbel vandaan, miss?’ vroeg de man. ‘Die staat in allerlei vormen en talen op internet, sir.’ Ik ging ervan uit dat hij daar als cybercrimineel wel bij kon komen, zelfs in een land met censuur. De beller zweeg. ‘Beloof me dat u het doet. Alstublieft’, drong ik aan. ‘I will’, zei hij ernstig.

De verbinding werd verbroken, maar ik voelde eindelijk verbinding.

Tekst: © Elisabeth (Petra Butler)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved