fbpx
Home Thema'sLeven Deze Vader wil dat jij veilig thuiskomt

Deze Vader wil dat jij veilig thuiskomt

door Maaike Sloetjes

Toen hij alles had uitgegeven […] begon hij gebrek te lijden.
Lucas 15:14

Verkeersborden langs de snelweg hebben een belangrijk doel. Ze voorkomen dat we verdwalen en beschermen ons door onze snelheid te reguleren en ons te waarschuwen voor scherpe bochten, omleidingen en andere onverwachte gevaren. Wie die verkeersborden negeert, bewijst zichzelf een slechte dienst.

Naar huis gaan
Het bekende verhaal van de verloren zoon gaat over een jonge man die elk ‘verkeersbord’ negeert – elke aanwijzing die God gegeven heeft om te voorkomen dat hij in een wanhopige situatie verzeild raakt. Uiteindelijk komt hij in de varkensstal bij zinnen, maar ook daarvoor had hij al talloze keren de kans gehad om om te draaien, om zich te bekeren van zijn zonde en naar huis te gaan.

Zijn problemen begonnen al lang voordat hij zijn vader om zijn deel van de erfenis vroeg en het geld verkwistte aan drank, vermaak en vrouwen. In het huis van zijn vader werd in al zijn behoeften voorzien, maar toch was hij niet tevreden. Hij wilde meer. Hij geloofde de leugen dat hij beter af was zonder zijn vader, dat hem verderop een beter, opwindender leven wachtte.

Gedragen wij ons soms niet net zo? We denken dat God ons iets ontzegt, dat er iets beters bestaat dan een intieme relatie met onze hemelse Vader, dat de wereld meer opwinding en vervulling te bieden heeft dan God. Maar door deze manier van denken, door te doen wat de verloren zoon deed, creëren we een hopeloze toestand voor onszelf. En dan, als we eenmaal diep in de ellende zitten, keren we ons tot God en roepen we het uit naar Hem.

Volg die weg
Gelukkig hebben wij, net als de verloren zoon, een Vader die altijd naar ons luistert. Maar het zou zoveel beter zijn als we dat zouden voorkomen: als we gewoon niet in wanhopige omstandigheden verzeild raken. Daarom heeft God overal langs ons levenspad wegwijzers neergezet – om ons te helpen uit de problemen te blijven. Een paar voorbeelden zijn het dagelijks lezen van zijn Woord, bidden ‘zonder ophouden’ en je toeleggen op het zoeken van zijn wil voor je leven.

Volg die weg en je zult veilig thuiskomen.

Onze God en Vader, hoor mijn roep om hulp! Ik ben de verkeerde weg ingeslagen en nu zit ik in de problemen. Red me, o Heer, van mijn eigen dwaasheid en verlos me van mijn zonden. Ik overleef het niet zonder U. U bent de bron van alle troost en alle vergeving. En ik weet dat U thuis met open armen op mij staat te wachten, dankzij mijn Verlosser, Jezus Christus. Amen.

Tekst: © Eeuwige hoop (Billy Graham)

Het dagboek Eeuwige hoop is geschreven door de geliefde auteur, evangelist en predikant Billy Graham. ‘Eeuwige hoop’ is een dagboek met diepgang – het resultaat van een lang leven met God. Onderwerpen als kracht in tijden van lijden, familie, wijsheid, hoop en Gods hand in ons leven.


Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved