fbpx
Home Thema'sGeloven Online kerkdienst

Online kerkdienst

Sinds corona kijken wij online, en dat vinden we eigenlijk wel best zo.

door Danielle Feddes
Online kerkdienst

Vraag: Wij kijken sinds coronatijd online naar de kerkdienst en eigenlijk vinden wij dat ook wel best zo. Kun je op die manier ook deelhebben aan het lichaam van Christus, Zijn gemeente?

In coronatijd is iets wonderlijks ontstaan: de online kerkdienst

In de coronatijd, waarin zoveel niet kon – vanuit medemenselijkheid en liefde voor de naaste – is er iets wonderlijks ontstaan. Gebruikmakend van iets wat er al was, social media, zijn kerken begonnen met het systematisch uitzenden van de kerkdiensten die via laptop, televisie, tablet of telefoon te volgen zijn. En veel meer mensen dan in de kerk kwamen, kijken naar deze diensten. In dat kijken ervaren mensen verbondenheid met de Kerk van Jezus Christus, ook al is er geen daadwerkelijke ontmoeting. Op zo’n moment is er sprake van deelname aan het lichaam van Christus, zijn gemeente. Dat komt voort uit het gezamenlijk geloof in Jezus Christus, Gods Zoon, Redder.

In de ontmoeting stimuleren, bemoedigen en troosten we elkaar

Maar de opmerking ‘We vinden het eigenlijk wel best zo’ moet misschien even met de nodige zelfkritiek bezien worden. Want kijken naar een tv-scherm, terwijl de daadwerkelijke ontmoeting met andere gelovigen niet (meer) plaatsvindt, hoewel het wel kan, draagt het gevaar in zich dat het eigen geloof verschraalt. Want in de ontmoeting stimuleren, bemoedigen en troosten we elkaar. Misschien is het goed eens te kijken naar hoe de eerste christenen bij elkaar kwamen.

Blijf jij in de kerk, of kijk jij online naar de dienst?

Wat kunnen we leren van de eerste christenen?

In het begin van het christendom was het niet altijd gemakkelijk om uit te komen voor je geloof. Soms waren er vervolgingen; bijeenkomsten waren riskant. Er kwam een symbool dat werd achtergelaten, bijvoorbeeld in de gangenstelsels van Rome. Het was een visje. ‘Vis’ is in het Grieks ‘ichtus’. Het woord was bekend als de naam van een godin. Maar christenen gaven er een nieuwe betekenis aan. Iedere letter werd een afkorting voor een ander woord. Die woorden samen vormen de zin (vertaald): Jezus Christus, Gods Zoon, Redder. Wie ergens het teken van de vis aantrof, wist dat daar iemand was die ook Jezus Christus kende. En in die herkenning was er ook het weten dat je allebei behoorde tot de gemeente van Jezus Christus. Daardoor ervoer men verbondenheid, ook al was er geen feitelijk ontmoeten.

Lees ook: de coronazondag van Arie van der Veer

Wil je graag vaker insprirerende en geloofsopbouwende berichten en artikelen lezen? Elisabeth Magazine gaat in op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Neem een proefabonnement van 6 nummers voor slechts € 12,-. Of kies gelijk voor een jaarabonnement met korting of een tweejaarabonnement met gratis bijbel.

 

Tekst Gera Mateman

Beeld Edward Cisneros (Unsplash)

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved