Home Thema'sGezondheid De ‘coronazondag’ van Thea Westerbeek: ‘Ik vind het zo armoedig’

De ‘coronazondag’ van Thea Westerbeek: ‘Ik vind het zo armoedig’

door Maaike Sloetjes

De gemeente. Ze vindt het een van de beste uitvindingen van God. Daarom mist Thea Westerbeek, hoofdredacteur Elisabeth, álles op zondag. Vijf vragen aan Thea over haar ‘coronazondag’.

 1. Waarom ga je naar een kerk en wat vind je daar?
  “Heel véél. Wij gingen naar de ochtenddienst van de PKN Erica, waar we actief lid waren. Ik vind het heerlijk om de zegen te ontvangen, wijze lessen, bemoediging en aansporingen uit de Bijbel te horen en om lekker te zingen. En natuurlijk om mijn geloofsgenoten te ontmoeten. Ik vond het ook fijn om me als ouderling en lector in te zetten voor de gemeente.”
 2. Hoe ziet nu, in deze coronatijd, je zondag eruit?
  “Wij luisteren online naar de dienst via kerkomroep.nl. Verder zitten we in de tuin of maken we een wandeling. Ik mis álles! Het meest het met elkaar zingen. Ik vind het zo armoedig om thuis op de bank met z’n tweetjes mee te zingen met YouTube. Geef mij maar een juichend orgel en het zingen uit volle borst. De eerste paar keren heb ik alleen maar zitten huilen vanwege het gemis van alles wat me zo dierbaar is. Het moeilijkste vond ik de paasdienst. De blijdschap over de opgestane Heer wil je met elkaar delen. U zij de glorie, dat wil je toch uitjubelen!”
 3. Is er ook iets positief aan deze periode?
  “Tja, je kunt natuurlijk de dienst beluisteren wanneer je wilt, of ondertussen iets eten en drinken. Je hoeft ook niet weg, dat scheelt tijd. Maar het weegt niet op tegen een echte kerkdienst.”
 4. Hoe ervaar je Gods nabijheid?
  “Gelukkig ervaar ik God heel dichtbij. Maar ik voel het online minder dan dat ik in de kerk ben. Ik houd echt veel van de kerk en van de diensten. Ook vanwege de ontmoeting met de andere gemeenteleden. We appen elkaar en komen ook met ons groepje van de gesprekskring bij elkaar. Maar dat is toch niet hetzelfde als dat je alle gemeenteleden zondags ontmoet.”
 5. Verheug je je op de eerste ‘gewone’ zondag?
  “Nou en of. Ik denk dat ik de hele dienst alleen maar breed zit te glimlachen omdat ik weer in de kerk mag zijn. De gemeente, dat vind ik een van de beste uitvindingen van God.”

Tekst: © Elisabeth (Hilde Kooij-Tromp)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!