Home Column Thea Westerbeek: ‘Wat heeft dit virus grote gevolgen’

Thea Westerbeek: ‘Wat heeft dit virus grote gevolgen’

door Maaike Sloetjes

Het is zomer. De zon schijnt geregeld. En misschien is er – nu je dit leest – juist veel regen, die nodig is om alles te laten groeien en bloeien.

Zomer 2020 – de zomer van een jaar dat zo anders begon dan andere jaren. Voor heel veel mensen vielen de vakantieplannen in duigen. Daar is nog wel mee te leven. Maar er zijn ergere dingen gebeurd. In de afgelopen maanden zijn veel mensen bezweken aan COVID-19. Misschien heb jij ook een geliefde dode te betreuren. Wat heeft dit virus grote gevolgen, die we in het begin nog niet konden overzien.

We wisten niet…
We wisten in de eerste maanden nog niet hoeveel eenzaamheid het zou veroorzaken onder ouderen, vooral onder hen die in het verpleeghuis verblijven. We wisten niet dat de scholen zouden sluiten en dat ouders hun kinderen zelf les moesten geven. En hoeveel spanning dat zou veroorzaken in sommige gezinnen. Hoe moeilijk het voor mensen zou worden om nauwelijks naar buiten te kunnen. We wisten niet hoeveel mensen hun baan zouden verliezen, in de horeca, de evenementenbusiness en andere sectoren. We wisten niet hoeveel werkers in de zorg keihard moesten bikkelen om levens te redden. We bedachten niet dat we opeens niet meer naar de kerk zouden kunnen.

Maar we konden evenmin bevroeden hoeveel goeds er óók zou gebeuren in de samenleving. Nieuwe initiatieven die ontstonden. Gezinsleden die weer tijd voor elkaar hadden. Mensen die elkaar steunden en hielpen. Die beseften: we hebben elkaar nodig. We hebben de Here God nodig. Want het werd iedereen wel duidelijk: het leven is kwetsbaar.

Wereld overwonnen
We kunnen proberen al het kwaad en onheil te voorkomen of af te dekken, maar ons leven hebben we niet in de hand. Het is in Gods hand. Toch leven veel mensen in angst: Gaat mijn bedrijf failliet? Krijg ik nog wel werk? Hoe betaal ik mijn lasten? Word ik nog wel beter? Hoe kom ik over het verlies van een dierbare heen? Waar haal ik de moed vandaan om door te gaan? Soms ervaar je eerder de moed der wanhoop. Want ook wie gelooft in Jezus kan door diepe dalen gaan en geen licht meer zien.

Jezus wist dat toen Hij zei: ‘Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld.’ Hij zei ook: ‘Maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.’ We mogen elkaar moed inspreken. En dat doen we in het zomernummer.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!