Home Thema'sLeven Goed nieuws: zó word je gelukkig

Goed nieuws: zó word je gelukkig

door Maaike Sloetjes

Wel, ik heb goed nieuws. Ik kan je dat geheim openbaren! Of dat is dankzij onze eigen Hollandse geluksprofessor? Zeker, die heeft een knap proefschrift geschreven, op basis van gedegen onderzoek. Ik heb het nu over Ruut Veenhoven. Ik heb van zijn boek veel geleerd. Hier volgt een selectie.

  1. Dat echtelieden meer plezier in het leven krijgen als er kinderen komen, is nog maar de vraag. Je hebt namelijk minder tijd voor elkaar.
  2. Statistisch staat vast dat vrouwen meer klagen dan mannen. Toch zijn vrouwen globaal even gelukkig als mannen.
  3. Fulltime huisvrouwen beweren zich niet minder gelukkig te voelen dan vrouwen met een baan.
  4. Werkloosheid maakt mensen in principe niet ongelukkiger. Alleen als je per se moet werken om aan de kost te komen en als je dol op werken bent, word je zonder werk niet gelukkiger.

Happy
Voor het ware geheim van geluk put ik echter vooral uit andere bronnen. Er zijn er verschillende. Heel diepzinnig is deze Chinese waarheid: ‘Als je gelukkig wilt zijn, wees het dan.’  Die uitspraak deed me denken aan wat de blinde Helen Keller ooit zei: ‘Wanneer één deur naar het geluk zich sluit, opent zich een andere; maar meestal staren we zó lang naar de gesloten deur dat we die andere, die zich voor ons geopend heeft, niet zien.’ Dat spoort helemaal met een gedachte van Martha, de echtgenote van George Washington: ‘Ik ben vastbesloten om in elke situatie happy te zijn, want de ervaring heeft geleerd dat het merendeel van ons geluksgevoel afhangt van onze stemming en niet van onze omstandigheden.’  Wie weet had president Abraham Lincoln het wel van haar: ‘De meeste mensen zijn ongeveer zo gelukkig als ze besloten hebben te zullen zijn.’

Toch ben ik nog niet bij de kern van wat ik wilde ‘openbaren’. Ik moet namelijk oppassen niet al te hard te roffelen op de Amerikaanse trom van: ‘Maak er wat geweldigs van! Je kúnt het!’ Die trom heeft al voor heel wat teleurstelling gezorgd… Daarom haast ik me om het een en ander te relativeren. Toon Hermans was daar een meester in: ‘Geluk is zo nu en dan een zonnetje, geen zeppelin, hooguit een ballonnetje.’  Anders gezegd, in mijn eigen woorden: ‘Zoek je naar een groot geluk, trap dan niet het kleine stuk.’

Verlangen anderen gelukkig maken
Maar nu moet ik toch echt het achterste van mijn tong laten zien. Want, met alle respect voor al die waardevolle wijsheden die ik hierboven heb opgesomd, ik zou de allerbelangrijkste vergeten als ik niet te rade zou gaan bij Hem die de weg, de waarheid en het leven is. Hij leerde ons wat Godfried Bomans later vertaalde: ‘Het gelukkigst is hij die er het minst prijs op stelt het te worden.’

Ooit sloeg iemand de spijker op de kop: ‘Wat er aan vreugde bestaat in deze wereld, komt voort uit het verlangen anderen gelukkig te maken; wat er aan lijden bestaat in deze wereld, komt allemaal voort uit het verlangen om zélf gelukkig te zijn.’  Ik zou niet weten hoe ik het beter in de geest van Jezus kon zeggen dan met de woorden van de Franse schrijver Georges Bernanos: ‘Zich kunnen verheugen in andermans vreugde, is het ware geheim van geluk’.

Tekst: © Elisabeth (André F. Troost)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!