fbpx
Home Interview De ‘coronazondag’ van Douwe Janssen: ‘Ik vind het maar kaal’

De ‘coronazondag’ van Douwe Janssen: ‘Ik vind het maar kaal’

door Maaike Sloetjes

Elisabethredacteur en ambassadeur Douwe Janssen gaat graag naar de kerk. Als het even kan, twee keer. In deze coronatijd ziet zijn zondag er anders uit. Vijf vragen aan Douwe over zijn ‘coronazondag’.

 1. Wat betekent de zondag voor jou?
  “De zondag is voor mij een rustdag, het is geen sabbat. Het is een dag om op te laden. Geestelijk en lichamelijk. Een dag die bedoeld is voor je eigen bestwil. Ik ben er niet zo strak in als mijn ouders vroeger. Mijn moeder was op zaterdagavond aan het stofzuigen en de vuile pannen waste ze pas op maandag af. Ze hadden een eigen boerderij en gingen weleens een eindje wandelen, maar ik denk niet dat mijn vader een bosje koren zou oppakken, als hij zag dat het ondersteboven lag.”
 2. Hoe vul jij graag de zondag in?
  “Met tweemaal naar de kerk gaan. ’s Morgens en naar de middagdienst. Het hoort bij mijn leven en hoewel ik niet altijd vond wat ik zocht, bleef ik wel gaan. In de kerk is er ontmoeting en het gevoel van verbonden zijn. Het zingen van een mooi lied of het juichen van het orgel… Dat is nu weg. De zondagen duren langer.”
 3. Kijk je online naar een kerkdienst?
  “We staan momenteel op de camping, dus in onze voortent kijken we naar de online dienst van onze gemeente. Deze dienst is in de week ervoor, in de buitenlucht, opgenomen. In deze dienst zitten een meditatie, preek, gesprekjes met gemeenteleden, soms enkele foto’s en een moment voor de kinderen. We kijken altijd om half tien. Ondanks dat het opgenomen is en ik op elk gewenst tijdstip kan kijken. Dit is het tijdstip dat ik anders ook naar de kerk ga en misschien zijn er meer gemeenteleden die dit doen en dan zitten we toch ‘samen’ te kijken.”
 4. Hoe ziet deze ‘coronazondag’ er verder uit?
  “Mijn vrouw en ik wandelen graag een stukje en eten tussen de middag. Op de camping lezen we wat en ga ik soms vissen. We gaan er niet op uit om een lang stuk te fietsen. Ik wil het gevoel van een rustdag houden. Zo zonder kerkgang vind ik het maar kaal. Naar de kerk gaan is hetzelfde als bidden en bijbel lezen; het maakt deel uit van je  leven.”
 5. Wat ga je uit deze bijzondere tijd meenemen, als je straks weer ‘gewoon’ naar de kerk kunt gaan?
  “Een enorm dankbaar gevoel. Én lichte schaamte omdat we het altijd zo gewoon vonden zoals het ging.”

Tekst: © Elisabeth (Hilde Kooij-Tromp)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved