fbpx
Home Thema'sBemoediging ZIJ. Een ode aan jou

ZIJ. Een ode aan jou

Elisabeth recenseert

door Danielle Feddes
ZIJ - Een ode aan jou

In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ZIJ, een ode aan jou, van Nadine de Vos en Martijn van der Veer.

Over ZIJ – Een ode aan jou:

Dit boek is een ode aan jou, krachtige vrouw. In de Joodse traditie wordt Spreuken 31 door sommige mannen gezongen tijdens de sabbatsmaaltijd in het bijzijn van hun vrouw en kinderen. Het is een zegening voor de vrouwen in hun gezin, een ode aan hen. In dit boek doen twaalf bekende christelijke mannen hetzelfde: ze bemoedigen vrouwen om te gaan staan in de Waarheid over wie ze zijn. Waar veel vrouwen soms mannelijke bevestiging/bemoediging hebben gemist of juist te maken hebben gehad met pijnlijke woorden/daden van mannen, wordt dat in dit boek rechtgezet. Met bijdragen van o.a. Gert Hutten, Ben Tiggelaar, Willem Ouweneel, Kees van der Staaij, Gert Jan Segers en Henk Stoorvogel.

Auteurs:

Nadine de Vos en Martijn van der Veer

Uitgever:

Sestra, prijs: € 22,99

Eerste indruk/vormgeving:

Prachtige kaft! Mooie zachte kleuren, mooie afbeelding. Duidelijk opgezette hoofdstukken met voor elk hoofdstuk een nieuwe schrijver. In lichtgrijze blokken een aanvullend commentaar van Nadine.

Verhaallijn:

In dit boek schrijven 12 al dan niet bekende christelijke mannen over de onmisbare kracht van de vrouw. Zij doen dit elk vanuit een verschillende invalshoek: Zij is waardevol, Zij is genoeg, Zij gelooft, Zij is moedig, etc. Aan het begin van elk hoofdstuk geeft Nadine een inleiding over de schrijver en aan het eind van het hoofstuk sluit ze af met een soort samenvatting en beschouwing waarin ze op haar eigen leven reflecteert.

Een fragment uit het boek:

Een stukje uit het laatste hoofdstuk: Zij is wijs, door Gilbert Thera

Abigail leert ons hier dat het soms niet eens belangrijk is wie er fout is, maar dat zij verantwoordelijkheid neemt. Zij zegt dat zij Davids mannen niet had gezien en dat dat haar aan te rekenen valt. Iemand die niet verantwoordelijk is kan weinig tot niets veranderen, maar verantwoordelijkheid brengt verandering teweeg. Het Engels zegt het zo mooi: ownership, eigenaarschap. Verantwoordelijkheid nemen gaat hierin niet zozeer over de schuld op je nemen, maar het simpelweg ‘ownen’ van wat er gebeurt en de regie weer in handen nemen.

David die kwam om zijn recht te halen werd stilgezet door Abigail. Abigail deed recht aan Davids gevoel en zijn reactie op onrecht. Abigail sprak niet eens zo veel, maar de woorden die ze zei waren doordrenkt van wijsheid. Woorden die de kracht hadden om boosheid en wraakzucht te keren. Woorden die zorgden voor rust en balans. Woorden die weer vrede kunnen brengen.

Leesbaarheid:

Leest heel fijn weg. Vooral de afwisseling van de schrijvers maakt dat je gretig naar het volgende hoofdstuk gaat om te kijken wat deze, al dan niet bekende christelijke man, te zeggen heeft :-). De grijze lettertjes zijn alleen wat moeilijk te lezen.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Zo’n titel triggert natuurlijk je nieuwsgierigheid als vrouw: wat zouden die mannen (over) ons te zeggen hebben? Ik verwacht een aardig boekje met aardige verhalen om ons, vrouwen, te bemoedigen. En zouden mannen dit boek ook lezen, vraag ik me af?

Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?

Sommige verhalen zijn inderdaad ‘aardig’. Andere hoofdstukken gaan wat dieper en spreken mij daarom meer aan. Hier heb ik ook echt nieuwe inzichten uit gehaald. Postitief boek dus!

Dit valt me op aan het boek:

De invalshoek! Leuk idee om 12 mannen te vragen om een ode aan de vrouw te schrijven. Wat ook opvalt is de prachtige vormgeving en omslag. In eerste instantie leek het boek mij meer voor de wat jongere generatie (20 – 40 jaar) geschreven, als je nog moet ontdekken wie je bent als vrouw, maar er staan ook prachtige en originele boodschappen (of zal ik zeggen ‘odes’) in waar ik zelf (als 50-plusser) meer aan had.

Dit spreekt me aan in het boek:

Het bemoedigende karakter van het boek en wat je eruit kunt leren. Leuk om te lezen hoe mannen naar ons, vrouwen, kijken. Ik vond de laatste hoofdstukken uit het boek het mooist. Het lijkt wel of er een zekere opbouw in zit: de eerste hoofdstukken wat meer voor de jonge vrouw, die nog naar zichzelf op zoek is, en naar het eind toe naar de wat rijpere vrouw, die al meer heeft meegemaakt en wel wat meer diepgang kan gebruiken.

Dit spreekt me minder aan:

Ik vond het begin een beetje zoet en algemeen met zinnen als: ‘Mannen zingen hun lied voor jou’, ‘Je bent waardevol’ en ‘We kunnen niet zonder elkaar’. Dat laatste lijkt me duidelijk. Ik herken me er ook niet zozeer in dat mannen ons, vrouwen, zijn gaan bestrijden (pag. 9) als waren wij een concurrent en dat zij ons niet de lof en liefde hebben gegeven die wij verdienen. Althans, in mijn eigen leven herken ik dat niet bij de mannen die dichtbij mij staan. Maar als je naar de geschiedenis kijkt, is dit zeker waar en ook in veel landen om ons heen hebben vrouwen het veel minder dan mannen.

Typeer het boek in 3 woorden:

Vrouw – Loflied – Aanmoediging

Dit wil ik verder nog kwijt:

Een mooi boek met een unieke invalshoek. Voor als je wel wat bemoediging en aanmoediging kunt gebruiken. (En wie kan dat nou niet?). Na het lezen van dit boek weet je in ieder geval dat wij vrouwen onmisbaar zijn! Altijd leuk om te horen toch?

Tekst: Daniëlle Feddes

Beeld: Jongbloed Media

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved