fbpx
Home Interview Kerst met schaapherder Thomas van der Meij

Kerst met schaapherder Thomas van der Meij

'Het kerstverhaal raakt mij diep, vooral het gedeelte over de herders'

door Danielle Feddes
Een herder met een herdershoed en een staf in zijn handen staat temidden van zijn schapen op een heuveltje

Hoe ziet een schaapherder Kerst? Thomas van der Meij is al jarenlang schaapherder in de duinen bij Katwijk. ,,Het kerstverhaal raakt mij diep, vooral het gedeelte over de herders”, zegt hij. ,,Niet voor niets gaat het in de Bijbel vaak over schapen. Uiteindelijk ben ik ook een schaap in de kudde van de Heer geworden.’’

Hoe was het voor de herders toen Jezus werd geboren?

Thomas: ,,Ze hebben eerst de engel gezien, die zei: ‘Wees niet bevreesd.’ Gelukkig maar, want ze schrokken zich te pletter. ‘Hij is geboren, onze Koning, onze Verlosser!’ Tjonge. Dat was geweldig, dat was prachtig. Ze waren nieuwsgierig natuurlijk. Ze wisten: dit is iets bijzonders.

De herders, dat was het gewone volk. Ik ben ook herder, ik kan het weten. Ik zou ook wel boswachter willen zijn, maar daar heb ik geen papieren voor. In die tijd stelde een schaapherder niet zoveel voor. Dus Jezus kwam voor de mensen die zich misschien minder voelen. Tot hen zegt Hij van: maar je bent uniek, je bent geweldig!

Het goede nieuws van Kerst is voor iedereen

Die herders waren daar. Maar ook de wijzen uit het oosten, want het goede nieuws is voor iedereen. Jezus ging ook naar de hoeren en de tollenaars. Hij ging gewoon naar het café, zeg maar. Dat is ook heel bijzonder. Naar de mensen die Hem echt nodig hadden.’’

Wat is moeilijk aan het werk van een herder?

Thomas: ,,Het werk is mooi, maar ook zwaar. Ik loop met de kudde drie maanden in de duinen bij Katwijk, maar in andere maanden van het jaar moet ik vaak naar Noord-Holland. Als herder heb je ook gewoon een bedrijf, met aanbestedingen en opdrachten. Zoals allerlei korte projecten voor begrazing, in steden en dorpen. Het begrazen van taluds bijvoorbeeld of boerenakkers klaarmaken voor de winter.

Met de kudde in de duinen ben ik in mijn element

Er komt veel nettenwerk bij kijken, dat is zwaar. Stel je een begroeid talud voor: om netten te plaatsen moet ik eerst op de schuine helling begroeiing weghalen met de bosmaaier, zodat het net er kan staan. En dat soms drie keer per dag op een nieuwe plek. Dan moet ik de kudde weer verplaatsen met de trailer.

Vorig jaar heb ik moeten besluiten om even te stoppen. De extra reistijd naar Noord-Holland van een uur heen en een uur terug was me te veel, dat brak me op. Nu ben ik tijdelijk huisschilder, maar in december hoop ik alweer met mijn eigen kudde hier door de duinen te lopen! Daar heb ik al afspraken over gemaakt. Dan ben ik weer in mijn element.’’

Wat is er nodig voor verandering, als het om de natuur gaat? 

Thomas: ,,Dat mensen even die mobieltjes wegdoen. Ik doe ook rondleidingen voor kinderen, voor Staatsbosbeheer of scoutinggroepen, prachtig is dat. Als ik merk dat kinderen niet weten wat natuur is, dat ze alleen maar achter beeldschermen zitten, dan kan ik wel janken. Vraag een zakmes, ga weer hutten bouwen.

Laatst stond ik in een polder, genoot van het geluid van de vogels, ik zag zoveel moois! Daar kwam een vader aan met twee kinderen: ‘O, hier is niks te zien…’ en meteen gingen ze weer. Wat jammer, dat niemand hen kijken geleerd heeft! Ik vind het fijn om mensen rond te leiden. Eerst zeggen ze: ‘bwah wat stinkt het hier!’ Maar na vijf minuten zijn ze dat vergeten, dan zien ze de schapen. Sommige schapen zijn echt knuffelaars, dat vinden mensen mooi.’’

Wat betekent Kerst voor jou?

De betekenis van Kerst zit voor Thomas in het licht: ,,Jezus, het Licht, kwam in onze donkere wereld. Hij heeft zijn macht en kracht afgelegd, en werd een kind. Hij werd kwetsbaar voor ons. Hij was honderd procent God én honderd procent mens. Dat is ongekend. Jezus denkt honderdtachtig graden andersom dan wij.

Jezus werd kwetsbaar voor ons; Hij denkt 180 graden andersom dan wij

Hij wil dat we naar elkaar omzien. Mensen zijn ik-gericht, maar iedereen verlangt naar liefde. Daarover gaat dat beeld van Jezus als herder. Ik ben altijd achteraan in de kudde. Daar heb ik het oog op de kreupele schapen, die het niet trekken. Voor hen heb ik extra zorg. Ik ken hun naam en karakter. Dit leert Jezus mij: als herder is je zorg groot, voor ieder schaap. Zo mogen wij ook omzien naar elkaar. Omzien naar wie het niet redden. Op onze plek in de wereld kunnen we zo schijnen in het donker.’’

Hoe vier jij Kerst met je gezin?

Thomas: ,,Kerst gaat over licht. Het gaat om Jezus, Hij is het Licht voor de wereld. In onze kerk wordt dan een mooi toneelstuk opgevoerd, onze familie is er vaak bij betrokken. Daar komen veel mensen van buitenaf. Het verhaal moet verteld worden, hoe dan ook.

Het Kerstverhaal moet verteld worden, hoe dan ook

En we vieren Kerst door samen te zijn als familie. Ik woon tussen mijn broers en mijn zus, dat zijn ook mijn vrienden. Wij zijn ook echt een kudde. Toen mijn moeder hier nog woonde, zeiden we: ‘Moeder hoeft nooit naar bejaardenhuis. Wij zorgen voor haar.’ Samen kun je dingen dragen. Dat gun je iedereen, een plek waar je je veilig mag voelen. Al is het maar een bijbelstudieclub waar je kunt delen. Een plek waar Jezus centraal staat, daar kun je jezelf zijn.’’

Wat is kostbaar geweest in jouw leven?

Thomas: ,,Wat er gebeurde bij mijn vaders sterven. Hij was een bijzondere man, gesloten, depressief en verbitterd aan het einde van zijn leven. Hij lag in het achterhuis, zijn longen waren stuk. Hij had enorme ademnood. Hij praatte nooit over zijn gevoelens, ook toen niet. Ik ben naar hem toe gegaan, ik zei: ‘Zullen we bidden, de Heer erin betrekken?’ De familie was erbij. Op zo’n moment neemt Jezus je aan de hand. Zelfs moeder ging meebidden.

Mijn broertje, een man van weinig woorden, bad als laatste. Onverwacht kwam Gods Geest op hem, woorden vloeiden uit zijn mond. Je kon voelen: de Heer is hier. Vader zag het licht, hij kreeg rust. Twee weken later stierf hij met een lach op zijn gezicht. Een leven vol moeite en pijn. Maar aan het einde van de tunnel stond Jezus hem op te wachten met open armen. Het was zo bijzonder. Ja, dat was kostbaar.’’

Tekst: Ineke Zuidhof

Beeld: Elisabeth Ismail

Het hele interview met Thomas van der Meij vind je in het Kerstnummer van Elisabeth Magazine. Wil je de Elisabeth voortaan zelf ontvangen? Neem dan een abonnement en ontvang ons magazine twee keer per maand bij jou thuis. Of neem eerst een proefabonnement. Wist je dat je Elisabeth Magazine ook voordelig kunt uitdelen in je kerk of vereniging? Kijk eens op onze collectieve abonnementen.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved