fbpx
Home Achtergrond Grote belangstelling voor GroenGelovig 2023

Grote belangstelling voor GroenGelovig 2023

Inspiratie event om thuis en in de kerk het verschil te maken op het gebied van duurzaamheid

door Danielle Feddes
Een gloeilamp die op de grond ligt met daarin een stekje met aarde

Er is grote belangstelling voor GroenGelovig 2023, het event gericht op duurzaamheid dat op zaterdag 21 oktober plaatsvindt in De Basiliek in Veenendaal. Inmiddels zijn er ruim 800 kaarten verkocht. GroenGelovig is een initiatief van Tearfund.

,,GroenGelovig is bedoeld om christenen te inspireren, te motiveren en uit te dagen tot een duurzame levensstijl”, licht projectleider Joost van Dieren toe. ,,In een tijd waarin de gevolgen van klimaatveranderingen steeds meer zichtbaar worden, willen we de bezoekers stimuleren met praktische handvatten en concrete stappen om thuis, in de kerk en in de leefomgeving het verschil te maken.”

Programma GroenGelovig:

Aan het event werken mee: cultuurfilosoof Evert-Jan Ouweneel, theoloog Rozemarijn van ’t Einde, econoom Paul Schenderling en politica Anja Haga. Er is muziek van Iris Hond en Schrijvers voor Gerechtigheid. Ook komen er twee buitenlandse sprekers: Ruth Valerio en Ulan Barba Matta. Valerio is theoloog, milieu- en sociaal activist uit het Verenigd Koninkrijk, Matta is oprichtster van een maatschappelijke onderneming gericht op eco-innovatie in Nigeria.

Het thema van deze dag: De roep om te luisteren

Het programma is een afwisseling van toespraken, verdiepende én praktische seminars, muzikale optredens en stiltemomenten. Van Dieren: ,,In een tijd waarin we elkaar soms niet meer verstaan, weten we niet altijd wat God van ons vraagt op het gebied van duurzaamheid. Vandaag de dag wordt veel overstemd door onze eigen agenda, de wensen van de samenleving, mediageluiden of politieke stemmen. Tijdens deze editie van GroenGelovig willen we aan de slag gaan met de sleutels om te luisteren. Er zullen daarom ook momenten van rust zijn voor reflectie. Het thema van deze dag is ‘De roep om te luisteren’.”

Martine Vonkprijs

Tijdens GroenGelovig zal in samenwerking met de Martine Vonk-stichting ook de Martine Vonkprijs worden uitgereikt. De prijs is voor de organisatie, project of individu die zich op onderscheidende en innovatieve wijze inzet voor een zorgzame omgang met de schepping. De prijs is vernoemd naar milieudeskundige Martine Vonk, die in 2019 op 45-jarige leeftijd overleed. Tijdens haar leven zette Vonk zich onvermoeibaar in voor christelijk-ecologisch denken en handelen. Ze was daarin een echte pionier en een inspirerend voorbeeld voor veel christenen.

Martine Vonk was een pionier op het gebied van christelijk-ecologisch denken

Tot en met 6 oktober kunt u via groengelovig.tearfund.nl/martine-vonkprijs mensen, projecten en organisaties nomineren voor de Martine Vonkprijs. Van Dieren: ,,De Martine Vonkprijs is een aanmoedigingsprijs. We zien veel hoopvolle en mooie initiatieven ontstaan die lang niet altijd de juiste aandacht krijgen. Het uitreiken van de prijs is een mooie manier om mensen die vaak onzichtbaar goed bezig zijn eens in het zonnetje te zetten.”

Voor meer informatie over het programma en aanmelding kunt u terecht op www.groengelovig.nl.

GroenGelovig is een initiatief van Tearfund Nederland in samenwerking met Kerk in Actie, de Evangelische Omroep, A Rocha Nederland, Micha Nederland, Missie Nederland, GroeneKerken, Laudato Si’ Alliantie Nederland, CGMV, Hogeschool Viaa, Christelijke Hogeschool Ede, ChristenUnie en het Nederlands Dagblad.

Tekst: Onno Visser, Tearfund

Beeld: Singkham, pexels

Wil je graag de Elisabeth elke veertien dagen ontvangen? Kijk hier eens bij abonnementen. Nu met aantrekkelijke aanbiedingen!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved