fbpx
Home Interview Helpen bij ziekte en rouw

Helpen bij ziekte en rouw

'Mensen willen graag helpen'

door Danielle Feddes
Klaas Hemke van Meekeren-ElisabethIsmailPhotography

Bekend milieudeskundige en schrijfster Martine Vonk uit Houten overleed in november 2019. Haar man Klaas-Hemke van Meekeren (51) kreeg tijdens de ziekte en na het overlijden van Martine veel steun. Van vrienden en buren, vanuit de kerk.

Het stel deelde vanaf het begin van hun huwelijk veertien jaar eerder een grote passie: liefde voor Gods schepping. „Martine vond het vooral erg belangrijk duurzaam en eenvoudig te leven. Ze was integer. Geen kleding kopen bijvoorbeeld waarbij mensen werden uitgebuit of die het milieu sterk belastten.”

,,Hoe zij dingen deed, vond ik in het begin best wennen. Mijn insteek was meer: we moeten als mensen weer met de natuur gaan leven. Zo was ik gewend een grote lap vlees te eten. Toen we eenmaal waren getrouwd, wende ik er dankzij Martine aan minder vaak en minder veel vlees te eten en altijd voor biologisch te gaan.”

Het is oké om hulp te vragen

„Toen ik weduwnaar werd, moest ik me daarom echt opnieuw uitvinden. Zoveel dingen die Martine tegen me had gezegd of waarover zij nadacht, woelden door mijn hoofd. Ik dacht: is dit nu mijn denken of dat van haar? Past dit bij mij?” Klaas-Hemke ontdekte in die tijd dat het oké is om hulp te vragen en te ontvangen. „Door het aan te nemen, schenk je de ander ook iets. Mensen willen graag helpen.”

Hij heeft wel het advies om vooral iets concreets aan te bieden als je iemand wilt helpen. „Zeg liever niet: ‘Bel me maar als je iets nodig hebt.’ Als mensen dat zeiden, kon ik daar weinig mee. Dan moet je weer vragen en dat is een grote stap. In plaats daarvan kun je beter gelijk een voorstel doen. Dit en dit kan ik voor je doen.”

,,Ik vertelde bijvoorbeeld eens aan een buurvrouw dat ik geen zin had in koken na het overlijden van Martine. Zij gaf me een strippenkaart voor tien maaltijden. Die kon ik zo bij haar inleveren, want die had ik in feite al van haar gekregen.”

Tekst: Mariëtte Woudenberg

Beeld: Elisabeth Ismail

Dit artikel is een ingekorte versie van het hele interview met Klaas-Hemke. Je leest het in Elisabeth Magazine, nr. 13 (2022). Wil je graag een abonnement? Kijk eens op onze Abonneeactie of neem een Proefabonnement 6 nummers voor € 12,-.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved