fbpx
Home Thema'sPastoraat ‘Ik voel me na zijn dood niet meer gelukkig’

‘Ik voel me na zijn dood niet meer gelukkig’

Hoe pak ik mijn leven weer op?

door Danielle Feddes
vrouw tussen het riet

Mijn man is twee jaar geleden overleden. Andere weduwen krijgen het voor elkaar om het leven weer op te pakken, maar ik heb nog geen dag meegemaakt waarop ik me gelukkig voelde. Hoe pak ik dat aan?

Wat dapper dat je deze vraag durft te stellen. Allereerst vind ik het erg verdrietig om te lezen dat je je zo voelt. Je zegt ook dat andere weduwen het voor elkaar krijgen om het leven weer op te pakken. Waaraan zie of merk je dat het hun wel lukt? Kan het ook zo zijn dat zij weliswaar sommige activiteiten weer oppakken om voor zichzelf afleiding te hebben, maar toch nog steeds rondlopen met een groot verdriet?

Lopen zij misschien ook nog rond met een groot verdriet?

Jezus moest huilen toen Hij zag dat zijn vriend Lazarus was overleden, terwijl Hij hem even later opwekte uit de dood. Dat leert ons: wat ons vooruitzicht ook is, de dood went nooit en zal altijd pijn blijven doen in dit gebroken leven. Geef jezelf daarom de ruimte om te rouwen.

Vergelijk jezelf niet met anderen, maar probeer voor jezelf uit te zoeken wat jou helpt in dit rouwproces. Vind je het bijvoorbeeld fijn om naar muziek te luisteren, fotoalbums te bekijken of met een vriendin te praten? Wat zijn de momenten waarop je kunt huilen of wie zijn de mensen bij wie je kunt uithuilen? En plan die momenten dan ook in.

Sommige activiteiten waren in de afgelopen jaren misschien wel moeilijk om aan deel te nemen, maar naderhand voelde je je misschien iets fijner. Denk aan een fietstochtje, een kop koffie in de zon of wandelen tussen de bloesem. Blijf dan vooral op pad gaan! Maar niets moet en niets is gek. Luister hierin helemaal naar jezelf.

Je vraagt je misschien af: ‘Kan ik weer gelukkig worden?’ Ik denk dat je door dit proces heen beetje bij beetje zult merken dat je ondanks gemis weer kunt gaan genieten van bepaalde dingen en dat er meer ruimte voor wat geluk komt.

Tekst: Johan van der Veen, geestelijk verzorger bij Zorggroep Noordwest-Veluwe

Beeld: Almighty Shilref, pexels

Deze vraag aan de e-pastor is onlangs gepubliceerd in Elisabeth Magazine No 13-2022. Wil je ook de Elisabeth ontvangen? Dat kan al voor 2,75 euro per maand. Neem een abonnement of lees meer antwoorden op prangende vragen.

Lees ook: Tranen en troost

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved