Wat op de basisschool als vanzelfsprekend gebeurt, lijkt op latere leeftijd een behoorlijke uitdaging: hoe leg je contact en vind je een nieuwe vriendschap? Wij vroegen het een groep wereldvrouwen, die huis en haard verlieten en in het buitenland opnieuw begonnen. Maar of je nu wel of niet verhuist: met deze tips van echte ervaringsdeskundigen ontmoet je nieuwe vrienden.
Vriendschap via (vrijwillig) werk, kind of hond
Debby: “Toen ik in Engeland kwam wonen (vóór social media) ging ik elke dag mijn hond uitlaten en vriendelijk goedemorgen tegen de buren en andere uitlaters. Zo begon ik steeds meer mensen te kennen en daaruit kwamen dan de vriendschappen. De eerste twee jaar maakte ik elke dag een babbeltje met m’n maatje de postbode, bijvoorbeeld. Ik studeerde ook, dus zo bouwde ik ook vriendschappen op. Mijn moeder zegt altijd: honden en kinderen, dan heb je altijd praat met mensen. En dat klopt wel, want toen m’n hond overleed, kreeg ik erna een tweeling. En jawel, zo’n dubbele wagen maakt men nieuwsgierig, dus weer genoeg te babbelen.”
Trudy: “Als je kids hebt, gaat het allemaal wat makkelijker. Ik heb veel vrienden overgehouden van ‘mommy and me’ klasje en daarna van elementary school. We zijn nog steeds close, zelfs nu onze kinderen naar college gaan.”
Lydia: “Via de kindergarten en school van de kinderen gaat het heel makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb zowel in Duitsland en in Spanje hele mooie vriendschappen gesloten. Je moet zelf wel initiatief nemen, je aansluiten bij groepjes, een sportclub, naar de koffieochtend gaan, een wandelochtend of zelf iets organiseren.”
Heb je geen kinderen of een hond? Gelukkig zijn er nog genoeg andere alternatieven om nieuwe vriendschappen op te duikelen. Via je baan of vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld.
“Wat helpt is vrijwilligerswerk doen,” zegt Barbara. “Zoals collecteren en meedoen aan intercultureel buurtwerk. Ik heb zelf de meeste contacten gelegd overal door studie, werk, mijn kinderen, hobby’s en uitgaan.”
Mocht het op je werk niet klikken of werk je, vanwege COVID, binnenshuis; ook dán zijn er nog genoeg manieren om in contact te komen met anderen. Zó maak je nieuwe vrienden:
Stap 1: wees uitnodigend en proactief
Stap over je schroom heen en knoop spontaan praatjes aan. “Wees proactief,” zegt Marloes. “Afwachten levert niks op. Zij hebben al een diepgeworteld sociaal leven. Ze zijn een nodige toevoeging aan jouw leven, het is aan jou om jezelf een welkome toevoeging aan dat van hen te maken.”
“Sta open voor mensen die een praatje met je beginnen en neem daar de tijd voor,” vertelt Maria. “Zoek werk, ontdek de sociale gewoontes en dompel je er in onder. Wees zelf vriendelijk en attent. Leer zo snel mogelijk de taal. En wees precies wie je wilt zijn. Niemand kent je nog, niemand verwacht iets van je. Dit is het perfecte moment om de indruk aan mensen te geven die het beste bij jou past.”
Annelies: “Zelf proactief dingen organiseren; een Tupperware-party thuis of een groeps-theaterbezoek plannen en collega‘s, buren, etc. vragen. Ik ben ook een boekenclub begonnen die jarenlang goed liep. Ik vond het wel vermoeiend altijd degene te moeten zijn die de kar trekt; locals vinden het leuk en gezellig, maar hebben niet zo de behoefte nieuwe vrienden te leren kennen als jij. Ik ben er dan ook mee opgehouden, maar heb er wel een groepje vrienden aan overgehouden.”
Petra: “Toen wij in Zweden gingen wonen, heb ik in de adventstijd koekjes gebakken en met een kaartje erbij bij diverse buren langs gebracht. Er volgden gesprekjes, koffie bezoeken, bedankjes, etc. Van daaruit groeide het. Ik denk dat je jezelf zichtbaar moet maken op een manier die aansluit bij je nieuwe landgenoten.”
Lees ook: 5 tips voor verrassende ontmoetingen tijdens de veertigdagentijd
Stap 2: zoek een hobby en/of vereniging
Een veelgehoord advies: ga aan de slag met één van je interesses, volg een cursus of word lid van een vereniging.
“Neem de tijd,” tipt Ingrid. “Vind een activiteit die jezelf graag doet en probeer een club, organisatie en/of mensen te vinden, waarbij je je kunt aansluiten.”
R: “Zo was ik bij de Nederlandse club, sportclub, wandelclub, taalschool en na een schifting definitief gekozen voor een ukelele-groep waarmee ik wekelijks strum, volg spaanse les op school, pilates, vrijwilliger bij de comedor social, vioolles, wandelgroep (Spaanstalig), fietsclub, eetclub, keramiekclub. Volg je hart en doe de dingen die je graag wilt doen. Je komt vanzelf de mensen tegen waarmee je een ‘klik’ hebt.”
Lees ook: Waarom een goede vriend zo belangrijk is
Stap 3: sluit je aan bij een kerk of geloofsgemeenschap
“Bij ons gaan de vriendschappen via de kerk,” vertelt Johanna. “Als mensen elke week je zien, en je ongeveer dezelfde leeftijd bent, of kinderen van dezelfde leeftijd hebt, dan raak je zo aan de praat. We zijn hier in Engeland acht keer verhuisd in 25 jaar en zo gaat het altijd. Soms ook nog een leuke buurvrouw/man, of iemand via het werk. Maar de meeste vriendschappen (80%) toch via de kerk.” A. herkent dat: “Mijn ouders, die héél vaak zijn verhuisd in binnen- en buitenland hadden de kerk en hun bridgen. Zij hebben daardoor altijd snel vrienden gemaakt.” “Door onze religie naar de dichtstbijzijnde vergaderplaats en de rest ging vanzelf,” beaamt Daniëlle. “Voor we het wisten gaven we een feest voor vijftig van onze nieuwe vrienden.”
Stap 4: zoek gelijkgestemden online
Zoek aansluiting via online community’s, zoals Nieuwe Mensen Leren Kennen, Meetup en facebookgroepen als Elisabeth Leest. Spreek vervolgens in het echte leven af. “Ik heb bijna al mijn vrienden online ontmoet via verschillende Facebookgroepen en via Bumble BFF,” vertelt Esther. “Daarna ook een aantal via/via.”
Met het nieuwe jaar beginnen we allemaal opnieuw. Daarom gaat Elisabeth Magazine (2022, editie 1) over wortelen. Dit en méér lees je in het nieuwe magazine.
Tekst: Caroline de Vente (Elisabeth Magazine)
Beeld: Ron Lach via Pexels