fbpx
Home Thema'sGeloven Advent met Augustinus: leer de kerkvader op een nieuwe manier kennen

Advent met Augustinus: leer de kerkvader op een nieuwe manier kennen

Elisabeth Recenseert

door Caroline de Vente
Advent met Augustinus

In ‘Elisabeth recenseert’ lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: ‘Advent met Augustinus’ van Hans Alderliesten.

Advent met Augustinus

In Advent met Augustinus leren we de kerkvader Augustinus kennen als bisschop van Hippo Regius, maar ook als zondig mens. Rusten, verlangen en wachten zijn woorden die we associëren met Advent. Augustinus zou er iets aan toevoegen: belijden en prijzen. Dat de hoge God de gestalte van een klein kind aannam, dat is iets om dankbaar voor te zijn en om je diep voor te schamen, aldus Augustinus. Hij kwam naar ons omdat wij niet naar Hem kwamen. Hij bukte omdat wij ons groot maakten. Met Augustinus werpen we een blik in de kribbe. Christus kwam in kleinheid nabij, wat een wonder!

Even voorstellen: de recensenten

Anja: “Ik ben Anja, 34 jaar, woonachtig in Bodegraven met mijn man. We hebben twee lieve konijnen: Beppie en Lenie. Ik werk als Contactclown Zus in de zorg gericht op mensen met een vorm van dementie of beperking. Mijn hobby’s zijn lezen, schilderen en tuinieren en verder ben ik muzikaal. Zo speel ik onder meer dwarsfluit en leer ik mezelf ukelele. Ook hou ik van zingen.”

Caroline: “Ik ben freelance online marketeer en werk op dit moment interim voor Elisabeth. Met initiatieven als Elisabeth Leest en Recenseert mag ik helpen bouwen aan dit prachtige magazine. Nu ben ik zelf ook dol op lezen, dus deze kans om mooie titels te recenseren grijp ik maar wat graag aan!”

Wat is je eerste indruk van Advent met Augustinus?

Anja: “Een mooi formaat dagboek met prettige groentinten.”
Caroline: “Verfijnd. Mooie achtergrondfoto.”

Wat vind je van de verhaallijn?

Caroline: “Het boek is opgebouwd in weekthema’s (belijden en berouw; geworden uit een vrouw; mannenwerk; geboren om te genezen) met een overdenking voor iedere dag.”

Wat valt je op aan het boek?

Anja: “Het verhaal is best heftig geschreven. Soms flink zwart-wit, van negatief naar positief. Van zonde naar vergeving en bovenal de liefde. Ook worden er mooie vergelijkingen gebruikt.”

Wat is je verwachting van het boek en maakt het je verwachtingen waar?

Anja: “Ik hoop meer over de denkwijze van Augustinus te weten te komen. Ook ben ik benieuwd of Advent mij nu weer opnieuw zal inspireren. Het boek maakt de verwachtingen deels waar. Het verhaal is zodanig boeiend geschreven dat ik steeds weer wil doorlezen. Ik had graag Augustinus nog beter willen kennen. Er zijn veel verwijzingen maar die staan niet in het boek zelf. Persoonlijk vind ik dit jammer. Het is zeker mooi om vanuit een ander perspectief weer de Adventstijd te beleven.”

Caroline: “Inzicht in Augustinus’ manier van toeleven naar het kerstfeest. Die verwachtingen worden waargemaakt. Het boek lijkt een persoonlijke kennismaking met Augustinus, waarin hij je aan de hand neemt in zijn veelzijdige overpeinzingen.”

Wat vind je van de leesbaarheid?

Anja: “Het is duidelijk geschreven, maar het bevat wel veel moeilijke woorden en verwijzingen naar andere boeken. Ik mis persoonlijk wat toelichtende informatie in een voetnoot. Tenzij de schrijver hiervoor bewust heeft gekozen dit niet toe te voegen?”
Caroline: “Goed. Het is enerzijds heel beeldend, anderzijds moet ik een zin soms twee keer lezen. Toch mist het zijn doel niet: in de verstilling en herhaling komt de boodschap nog meer tot leven.”

Typeer het boek in drie woorden:

Anja: “Zonde, vergeving, liefde.”
Caroline: “Verrassend, reflecterend, bemoedigend.”

Wat spreekt je aan in het boek?

Anja: “Het verhaal wat best veel informatie geeft wordt elke dag weer mooi afgewisseld met een gedachte, gebed of een lied. Dat maakt het prettig om te lezen.”

Caroline: “Je leert de kerkvader op een hele andere manier kennen. De omslag in zijn leven, wanneer hij voor God kiest; de wijze waarop hij berouwt en reflecteert. Ook de beeldende manier van schrijven, spreekt me aan. ‘In dit boek komt Augustinus naast je zitten’, staat ergens. Zo heb ik dat wel ervaren: de beste man is voor mij tot leven gekomen. Wat me misschien nog wel het meest verrast heeft, is de actualiteit van eeuwenoude thema’s. Ook Augustinus worstelde al met onrust in zijn leven en zocht verstilling.”

Advent met Augustinus, Hans Alderliesten (Groen, september 2021). 1e druk | 9789088972898 | Hardback | 117 pagina’s | €15,99 | Bestel Advent met Augustinus

Tip: blijf op de hoogte van nieuwe recensies, schrijf je in voor de nieuwsbrief én sluit je aan bij Elisabeth Leest, onze gratis boekenclub op Facebook. Of deel Elisabeth uit met kerst.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved