Home Thema'sGeloven 5 tips voor verrassende ontmoetingen tijdens de veertigdagentijd

5 tips voor verrassende ontmoetingen tijdens de veertigdagentijd

door Daniëlle Heerens

Echte ontmoetingen van hart tot hart verrijken je leven. Je ontdekt daarin iets van God. We geven je een paar prikkelende ideeën die kunnen leiden tot verrassende ontmoetingen… Wie durft?

In de drukte en haast van het leven schieten echte ontmoetingen er nogal eens bij in. De veertigdagentijd is een uitnodiging tot bezinning. Hoe kunnen we ruimte scheppen voor verrassende ontmoetingen met mensen en God in deze periode voor Pasen?

  1. Ga een gesprekje aan met een vreemde. Het is een beetje spannend, maar probeer eens een gesprekje aan te knopen met iemand die je nog niet kent. Dat kan een ouder zijn op het schoolplein, of iemand die naast je in de bus of trein zit, of met wie je in de rij voor de kassa staat.
  2. Nodig een buurtgenoot uit voor een maaltijd. Burencontact bestaat vaak uit een groet of zwaai en een praatje over de schutting. Durf je een stap verder te gaan en iemand uit je buurt die je nog niet zo goed kent uit te nodigen bij je thuis?
  3. Ontmoet inspirerende voorbeelden.
    Een ontmoeting hoeft niet altijd een persoonlijk contact te zijn. Je kunt ook mensen ontmoeten via een boek of filmpje. Bekijk eens een of meer verhalen van de Inspired Individuals die Tear steunt. Laat je raken door hun verhaal en voorbeeld en neem de tijd om voor ze te bidden.
  4. Zoek stilte om God te ontmoeten. In de Bijbel lees je vaak dat mensen die God zoeken de berg opgaan. Stilte en afzondering zijn nodig om oog en oor te krijgen voor Gods aanwezigheid in je leven. Dus ga eens op zoek naar een stille plek bij jou in de buurt. Dat kan een park zijn, of een kerk. En probeer te luisteren naar Gods stem.
  5. Laat verwachtingen los. In het woord ontmoeting zit: ont-moeten. Er moet even niks. Hoe vaak hebben we geen verwachtingen of zitten we vol met onze eigen verhalen? Probeer eens echte aandacht te schenken en te ontvangen als je iemand ontmoet. Wat doet dit met het contact dat je hebt met elkaar?

De veertigdagenkalender van Tear staat dit jaar ook in het teken van ontmoetingen. Bestel hem via de site.

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!