fbpx
Home AgendaNieuws Proeven en praten over de rol van de kerk in het stikstofdebat

Proeven en praten over de rol van de kerk in het stikstofdebat

Tijdens een driegangendiner in gesprek over ons voedselsysteem

door Danielle Feddes
Proeven en praten

‘Proeven en Praten’ is een initiatief van christelijke organisaties over de rol van de kerk in het stikstofdebat. Tijdens een driegangendiner kunnen belangstellenden meepraten over ons voedselsysteem.

De christelijke organisaties A Rocha, Micha Nederland en Kerk in Actie sloegen de handen ineen en maakten ‘Proeven en Praten’, als reactie op een opinieartikel in het Nederlands Dagblad. Dit artikel in juni 2022 was een oproep door een brede groep christelijke netwerken, organisaties en kerkenkoepels, over de rol van de kerk in het stikstofdebat.

Hoe kunnen we een gesprek voeren vanuit verwondering en dankbaarheid?

Zij daagden geloofsgemeenschappen uit om elkaar vragen te stellen en verdieping te zoeken: ‘Hoe kunnen we een gesprek voeren vanuit verwondering en dankbaarheid voor het feit dat de aarde ons dagelijks voorziet van voedsel?’. Met ‘Proeven en Praten’ willen de organisaties kerkgangers helpen om vanuit deze blik het gesprek over ons voedselsysteem aan te gaan.

Ons voedselsysteem

Het doel van Proeven en Praten is inzicht te krijgen in ons complexe voedselsysteem. Lydia van Maurik, medewerker duurzaamheid bij de PKN/ Kerk in Actie: ‘Ons voedselsysteem staat onder druk. Hoe moeten we daarmee omgaan, zeker in het licht van de stikstof- en de klimaatcrisis? Hier komen veel vragen over bij ons binnen’, vertelt ze. ‘Met deze werkvorm kunnen christenen in gesprek gaan over eten en drinken. Maar ook over wat nodig is voor een rechtvaardig voedselsysteem.’

Driegangendiner

De werkvorm is een hele beleving. Deelnemers gaan tijdens een driegangendiner in gesprek met elkaar over ons voedselsysteem. Het idee is dat men tijdens elke gang luistert naar een geluidsfragment, waarin verschillende perspectieven aan bod komen. Aan de hand van deze fragmenten gaan mensen met elkaar in gesprek over waar ons voedsel vandaan komt.

De angel eruit

De organisaties hopen met deze werkvorm een de brug te slaan in het gepolariseerde debat over de landbouw. Annemarthe Westerbeek van A Rocha Nederland: ‘Door met elkaar het gesprek aan te gaan en naar elkaar te luisteren willen we de angel uit dit hevige debat proberen te halen en op zoek te gaan naar gemeenschappelijke waarden. Hoe vinden we dat we om moeten gaan met de natuur en de boeren?’

Biddag

Op de Biddag voor gewas en arbeid komen christenen traditiegetrouw bij elkaar om te bidden voor de oogst en het werk van het aankomende jaar. ‘Dat is dus een mooi moment om eens wat langer stil te staan bij waar ons voedsel vandaan komt’, aldus Harmen Niemeijer, directeur Micha Nederland.

Meer informatie vind je op: www.proevenpraten.nl

Tekst: A Rocha, Kerk in Actie en Micha Nederland

Beeld: Askar Abayev, pexels

Lees ook: Elma Hoste gebruikt kunst om mensen met andere ogen naar de schepping te laten kijken

In de Elisabeth vind je elke twee weken interviews, achtergrondverhalen, een vervolgverhaal, portretten, bijbelstudies en gedichten. Verder heeft elk nummer schitterende natuurfoto’s en vind je tips voor leuke uitjes. Wist je dat je bij een jaarabonnement met korting maar 3,16 euro per maand betaalt voor twee nummers? Neem hier een abonnement.

Ook kun je als kerk of vereniging een Pastoraal compleet abonnement of een thema-abonnement nemen, een laagdrempelige oplossing om in gesprek te blijven met gemeenteleden.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved