fbpx
Home Column Hoe blijf ik in gesprek?

Hoe blijf ik in gesprek?

door Caroline de Vente
Column Corona

‘Je bent een gewaardeerde collega. Ik luister naar wat je zegt. Jouw inbreng is waardevol voor me. Ik probeer steeds goed te begrijpen wat je zegt.’ Ik zeg dit niet hardop, hoor. Deze woorden klinken in mijn hoofd. In coronatijden zijn het voor mij noodzakelijke woorden geworden.

Ikzelf heb, God-zij-dank, tot nu toe geen corona gehad. Ik ben daar wel wat verbaasd over. Al heel mijn leven ben ik gewend om vaak ziek te zijn. Ik pik virusinfecties snel op. Het is een klein gebrek in mijn weerstand. Ik leid er een verder doodnormaal leven mee. Wel weet ik wat het is om ziek en om benauwd te zijn. Vaccinatie was voor mij dan ook vanzelfsprekend.

Anderen nemen een tegenovergesteld standpunt in en zijn juist tegen vaccinaties, sommigen zelfs tegen testen. Meestal geniet ik van dergelijke verschillen. Ik ga graag het gesprek aan en leer daar veel van. Maar waar ik normaal juist lol heb in het scherpe gesprek, liep nu een gesprek hierover vast. Sommige meningen vond ik onbegrijpelijk, een aantal collega’s wilde niet meer over corona spreken. Kampen kwamen tegenover elkaar te staan. Muurvast.

Maar zo kan ik niet samenwerken en zo wil ik niet met collega’s omgaan. Daarom moest ik in beweging komen. Ik zei tegen mezelf dat de ander een gewaardeerde collega is, naar wie ik luister en die ik wil begrijpen. Want hoe oneens ik het ook met de ander ben en hoe vreemd mij zijn of haar standpunt ook is, als ik niet in gesprek blijf, dan draag ik eraan bij dat kampen tegenover elkaar staan. Dan heb ik een rol in het niet kunnen samenwerken met elkaar. Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn. Daarom ben ik in beweging gekomen en herhaal ik in mijn hoofd: ‘Jouw inbreng is waardevol voor me.’

Het gesprek is hiermee natuurlijk nog niet gemakkelijk geworden. Standpunten veranderen niet meteen en emoties blijven. Maar ik weet dat ik nú doe wat ik kan. Ik doe mijn best.

Luc Tanja werkt bij het Leger des Heils in Flevoland. Deze column komt uit Elisabeth Magazine (2022, editie 5). Ook de Elisabeth ontvangen? Download een gratis inkijkexemplaar of neem een proefabonnement en krijg Elisabeth 6x thuis voor maar 12 euro.  

Tekst: Luc Tanja
Beeld: Anna Shvets via Pexels

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved