fbpx
Home Thema'sGeloven ‘Pasen is één groot feest’

‘Pasen is één groot feest’

door Caroline de Vente
Pasen vieren

Pasen is een hoogtepunt in het kerkelijk jaar, maar dit wordt in Nederland meestal niet erg uitbundig gevierd. Gezinnen uit andere (geloofs)culturen doen dat soms anders: zij maken er een heus feest van. Welke paastradities en -rituelen hebben zij?

Pasen: één groot feest

Lamko Cecile komt uit Guinee en samen met haar man Gerard heeft ze de kinderen van haar overleden broer in hun gezin opgenomen. Ze vertellen: ,,Pasen is voor ons één groot feest. Dat vieren we bij Gerards moeder van 81. We trekken dan onze Afrikaanse kleding aan. Die kleren horen voor ons bij een feest, evenals een net pak. Als Gerards moeder de deur opendoet, gaan wij in een rij dansend naar binnen. Zo betonen we respect voor haar. Zij is nog niet zolang geleden tot geloof gekomen. Daarom maken we er voor haar een vrolijk moment van; we willen haar laten zien dat het christelijk geloof vol van liefde is. Pasen is belangrijk voor ons: wij zijn gered omdat Jezus is opgestaan. Die liefde en zorg willen wij ook met anderen delen. Daarom hebben we de Jeromedamey Foundation opgericht, een stichting waarmee we in Guinee een school bouwen en weeskinderen sponsoren.”

Dit interview is eerder gepubliceerd in de paaseditie van Elisabeth Magazine (2021). Deel ook in de feestvreugde en deel Elisabeth uit met Pasen en Pinksteren.

Tekst: Hannah Zandbergen
Beeld: Carla Manten

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved