fbpx
Home Column Waarom vieren we elk jaar Pasen?

Waarom vieren we elk jaar Pasen?

door Maaike Sloetjes

Hoeveel keer zal er in de gemiddelde kerk gepreekt zijn over het lijden van Jezus Christus en over zijn opstanding? Dat thema komt jaar in jaar uit terug, en dat al eeuwenlang. In veel gemeenten zijn er in de week voor Pasen ook nog korte diensten waarin dood en opstanding centraal staan. Ik denk dat menig voorganger zich afvraagt hoe je dit eeuwenoude verhaal toch weer op een nieuwe manier kunt brengen.

Waarom vieren we elk jaar Pasen?
Ook in de Elisabeth zoeken we altijd naar nieuwe invalshoeken om het oude verhaal tot leven te wekken. Maar dit magazine komt ook bij mensen die het paasverhaal nog niet kennen. Of het al een beetje vergeten zijn of er zelfs helemaal niet in geloven! Daarom goed om toch terug te gaan naar de basis: waarom vieren we elk jaar Pasen? Dat Jezus is opgestaan, is dat nu zo belangrijk dat iedereen het telkens moet horen?

Wonder van de opstanding
‘Ja!’ roep ik alvast maar. En geloof ik dat Jezus echt is opgestaan uit de dood? Dat gaat toch in tegen alle natuurwetten? Zou het niet symbolisch bedoeld zijn? Dat Hij is opgestaan in het hart van mensen? Zelf heb ik niet zo’n moeite met het wonder van de opstanding. Ons leven is omgeven door wonderen, door verschijnselen die je niet kunt zien, maar die er wel zijn. Dingen die eigenlijk niet kunnen, maar toch gebeuren.

Zo vind ik het een wonder dat de zon iedere dag opkomt. En nooit uitgaat. Hij blijft maar schijnen, al sinds de schepping. Een andere wonderlijke gedachte vind ik dat een kind geboren wordt dankzij het feit dat twee mensen van elkaar houden: door liefde ontstaat leven. Ieder mensenleven is – als het goed is – een gevolg van liefde. Dit is onvoorstelbaar knap en lief bedacht door onze Maker.

Nieuwe wereld
Liefde is overigens al een wonder op zich: je ziet het niet, maar het is een voortstuwende, warme en prachtige kracht. Een diepbeleefde ‘energie’ die mensen met God en met elkaar verbindt en die het beste in ons naar boven haalt.

Door het wonder van de opstanding krijgt de dood een ander gezicht. Krijgt het leven een vergezicht. Een eeuwig perspectief. Als redactie wensen wij u een wondermooi paasfeest toe. Waarin u een glimp ziet van de nieuwe wereld waarin geen dood meer zal zijn.

Tekst: © Elisabeth (Thea Westerbeek)

Elisabeth is een magazine dat ingaat op actuele geloofs- en levensvragen van mensen van vandaag. Het biedt op persoonlijke manier bemoediging en steun vanuit het christelijk geloof. Dat gebeurt in een gevarieerde mix met verhalen van mensen over hoe zij het geloof vertalen naar hun dagelijks leven, met informatieve achtergrondartikelen en reportages over relevante thema’s, een pastorale vragenrubriek, herkenbare columns en gedichten. Er is ook volop plaats voor schitterende natuurfotografie, kunst, humor, psychologie en duurzaam leven. Het magazine richt zich op iedereen vanaf 50 jaar. Bent u nog geen abonnee? Bekijk dan onze abonnementen en word lid!

 

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved