fbpx
Home Thema'sGezondheid Gezond met gember

Gezond met gember

door Caroline de Vente
gember

Gember (Zingiber officinale) is een rietachtige plant waarvan de wortel al eeuwenlang gebruikt wordt voor medicinale doeleinden. Officinale betekent: ‘uit de apothekerswerkplaats’. Gember wordt vooral verbouwd in Zuidoost-Azië en alleen al in India groeien meer dan vijftig variëteiten.

Zo gezond is gember

Gember wordt veel in de Chinese geneeskunde gebruikt en werd al door de wijsgeer Confucius (551-479 v.Chr.) vermeld. De wortel zou helpen tegen verkoudheden, griepachtige infecties, maagpijn, darmkrampen, constipatie en diarree, slapeloosheid, pijnlijke menstruatie, verminderde geslachtsdrift en zwakke ogen. Eind 19e eeuw begon men het ook in bier te verwerken: ginger ale.

Smaakmaker

Gember heeft een onmiskenbare smaak: kruidig, zoet, fris en pittig tegelijk. Het is een smaakmaker in tal van gerechten, in koek en gebak. Van gember kun je thee trekken of jam maken. Je kunt gemberwortel raspen, in poedervorm kopen (djahé), maar ook gekonfijt in gembersiroop verkrijgen.

Groene zusters

In Nijmegen leven de zusters clarissen in clarissenklooster De Bron. De clarissen zijn ‘groene zusters’. Ze zijn bezorgd over de kwetsbare aarde; dat bepaalt hun leefstijl en ook de keuze van hun voedsel. Zo volgen de zusters het hele jaar het vastenmenu: geen vlees, maar groenten en fruit uit eigen tuin of regio. Ook kruiden spelen daarin een belangrijke rol. De zusters maken hun eigen kruidenazijn, kruidenzout en pesto’s.

Gezond brein

Als je je levenslustig voelt, stressbestendig bent, stabiel in het leven staat en beschikt over een goed geheugen, ligt dat niet aan je brein, maar aan je darmen, schrijft Rineke Dijkinga. Haar boek: Je brein vitaal staat boordevol informatie over de werking van je darmen in combinatie met je brein. Misschien denk je dat het gelukshormoon (serotonine) in je hersenen wordt gemaakt, maar het wordt in de darmen geproduceerd. Je darmen dragen er dus aan bij dat je je relaxed, evenwichtig, goedgemutst voelt.

In het boek staan ruim honderd eenvoudige recepten, die bijdragen aan gezonde darmen, en dus een gezond brein. Een ervan staat op deze pagina.

Je brein vitaal. Met elke hap een gezonde stap, Rineke Dijkinga.

Wist je dat…

 • … in landen waar veel olijfolie genuttigd wordt de ziekte van Alzheimer minder voorkomt? Goede extra vierge olijfolie lijkt de hersenen aan te zetten om schadelijke eiwitten op te ruimen.
 • … je beter geen verse muntthee kunt zetten met kokendheet water? Vooral vitamine C is erg gevoelig voor hitte, en laat die vitamine nu juist de reden zijn waarom veel mensen kiezen voor kruidenthee. Het is dus beter om water af te laten koelen naar tachtig graden als je verse kruidenthee zet.

Recept Zoete-aardappelspread

De top drie van het Nederlandse broodbeleg bestaat uit kaas, vlees en zoet. Hiermee geef je je darmbacteriën weinig tot niets te eten, stelt Rineke Dijkinga in haar boek Je brein vitaal. Daarom bedacht ze een recept voor broodspread met als hoofdingrediënt zoete aardappelen. Zoete aardappel bevordert de goede bacteriën in je darmen.

Ingrediënten:

 • 300-400 gram zoete aardappelen
 • Goede biologische omega-3- of koolzaadolie
 • Snuf gember- of chilipoeder
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel gemalen kurkuma (geelwortel)
 • 50 gram schapenfetakaas (optioneel)
 • 1 teentje knoflook uitgeperst (optioneel)
 • Peper en Keltisch zeezout naar smaak
 • Rasp van 1 biologische citroen

Zo maak je zoete-aardappelspread:

Schil de zoete aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar in 15 minuten. Giet het kookvocht af en stamp de aardappelen fijn. Laat de puree iets afkoelen en voeg alle overige ingrediënten toe. Proef en breng de spread naar wens verder op smaak. Bewaar het in de koelkast, maar een portie invriezen kan ook.

Wat de vader van een ziekte ook is, de moeder is altijd slechte voeding
Hippocrates van Kos, circa 430-370 voor Christus

Deze pagina komt uit de kookrubriek van Elisabeth Magazine (2022, editie 5 over ziekte). Mis nooit meer een Elisabeth en neem direct een abonnement. Dat kan al voor slechts 2,75 euro per maand!

Tekst: Marlon van den Bos
Beeld: Alesia Kozik

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved