Elk mens heeft gemiddeld 13 geheimen, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Bij wie kun je terecht met een geheim en hoe kun je een geheim bewaren?
13 geheimen
Volgens recent Amerikaans onderzoek heeft ieder mens gemiddeld dertien geheimen. De onderzoeker onderscheidde 38 categorieën van geheimen. De meest voorkomende geheimen gaan over verslavingen, financiële moeilijkheden, leugens, ambities, gezondheidsproblemen of geheime relaties.
Ghe-heym
Ghe-heym is afgeleid van heem, heim (huis). In het Middelnederlands komt dit voor in uitdrukkingen als heyme blijven (thuisblijven) en heym comen (thuiskomen). Het betekent tot het huis behoorende en tot de enge kring van het huis beperkt. Het tegenovergestelde dus van openbaar. In het Middelnederlands werd in deze betekenis het woord heimelijc gebruikt.
Geheim vertellen
Bij wie kun je terecht met een geheim? Volgens Andreas Wismeijer (gepromoveerd op geheimen) moet de persoon met wie je een geheim deelt, drie eigenschappen hebben: hij of zij moet je niet oordelen, je geheim niet doorvertellen en je kunnen bijstaan. Wie zou dat kunnen zijn? Moeder! Mama is nog steeds de persoon die we gemiddeld genomen het eerste in vertrouwen nemen. Gevolgd door onze partner. Een geheim vertellen aan een vreemde is overigens ook een optie. Dat geeft vaak alle ruimte om jezelf bloot te geven.
Geheim bewaren
Een geheim bewaren? Schrijf het op in een dagboek. Uit studies blijkt dat dit de last van het geheim iets verlicht. Door je verhaal op te schrijven benader je de situatie meer als buitenstaander.
Openbaarheidsdag
Traditioneel organiseert het Nationaal Archief op de eerste dinsdag van het jaar Openbaarheidsdag. Ministeries en andere overheidsinstellingen dragen na twintig jaar hun archieven over aan het Nationaal Archief. Het merendeel is direct in te zien, maar soms wordt de openbaarheid beperkt, bijvoorbeeld vanwege privacy of het landsbelang. Een openbaarheidsbeperking duurt maximaal 75 jaar, maar vaak is het korter. De termijn wordt altijd vooraf vastgesteld.
Geheimtaal
Heb jij ook als kind weleens een geheimschrift bedacht? In de Tweede Wereldoorlog ging dit er serieus aan toe. Het was destijds een groot probleem om berichten veilig te versturen. Ingenieur Philip Johnson bedacht toen hiervoor de Navajotaal te gebruiken. Samen met een aantal Navajorekruten werd een code gemaakt voor militaire termen: bommen werden bijvoorbeeld eieren (a-ye-shi in Navajo). De berichten werden vervolgens in Navajo doorgeseind. De Japanners konden de ‘vreemde opvolging van keel,- neus- en tongrollende klanken’ niet eens transcriberen, laat staan ontcijferen.
Bronnen: ad.nl, etymologie.nl, delta.tudelft.nl, quest.nl
Tekst: Eline Broekhuizen
Beeld: Noelle Otto, pexels
Deze weetjes staan in Elisabeth no 5-2023, het themanummer over geheimen. Wil je voortaan Elisabeth Magazine thuis ontvangen en geen interessante artikelen meer missen? Kijk dan hier welk abonnement bij je past. In de Elisabeth vind je elke twee weken nieuwe verhalen: interviews, achtergrondverhalen, een vervolgverhaal, portretten, bijbelstudies en gedichten. Verder heeft elk nummer schitterende natuurfoto’s en vind je tips voor leuke uitjes. Wist je dat je bij een jaarabonnement met korting maar 3,16 euro per maand betaalt voor twee nummers?
Ook kun je als kerk of vereniging een Pastoraal compleet abonnement of een thema-abonnement nemen, een laagdrempelige oplossing om in gesprek te blijven met gemeenteleden.
En je kunt ons volgen op Facebook!