fbpx
Home Interview Edith Vos: ‘Ik had alle reden om boos te zijn’

Edith Vos: ‘Ik had alle reden om boos te zijn’

Edith had een onveilige jeugd

door Danielle Feddes
Edith Vos

Edith Vos had alle reden om boos te zijn. In haar jeugd maakte ze heftige dingen mee. ,,Mijn vader was alcoholist. Dat heeft veel ellende meegebracht. Mijn moeder is op een gegeven moment met mij en mijn broer bij hem weggevlucht. Mijn ouders scheidden toen ik zes was.” 

Na de scheiding begint het getouwtrek tussen haar ouders over het bezoekrecht. Er is een bezoekregeling vastgesteld, waardoor Edith met regelmaat naar haar vader moet, ook al is bekend dat die regelmatig dronken is. Aan haar wordt niets gevraagd…

Edith had alle reden om boos te zijn over alles wat er gebeurd is in haar leven. Toch kiest ze ervoor om die emotie te vermijden. ,,Ik loop bijvoorbeeld weg voor de boosheid, of ik zoek oplossingen als dat gevoel boven komt. In plaats van boos wil ik liever verbindend zijn.”

Een bijzondere briefwisseling

Bijzonder is dat Elisabeth-columnist Douwe Janssen in die tijd brieven schreef met Edith. Edith was op dat moment een jaar of zeventien, achttien. Ze maakten kennis met elkaar via een gezamenlijke vriendin. Edith was erg aan het zoeken op het gebied van het geloof en vanuit die zoektocht ging ze brieven schrijven aan Douwe.

Ze had een onveilige jeugd en worstelde met vragen. Bijvoorbeeld waarom haar leven zo verlopen was, en hoe ze moest leven, ook in het geloof, om die last draaglijk te maken. ,,Het was vooral een zoektocht om me gelukkig te voelen.’’ Douwe schreef terug. Zo hebben ze dat een tijdje gedaan. Douwe bewaarde alle brieven van Edith.

Edith: ,,Een poosje geleden zei hij: ‘Kom ze maar een keer halen, want ik heb ze nog’. Afgelopen jaar heb ik dat gedaan. Douwe heeft daar toen een column (getiteld Ken je me nog?) over geschreven op zijn site Douwejanssen.nl en ik heb hem teruggeschreven om te beschrijven hoe ik het heb ervaren. En zo hebben we die periode afgesloten. We hadden twintig jaar geen contact gehad.’’

Tekst: Jeanet Hamstra
Beeld: Marleen Annema

Lees het interview met Edith Vos over haar jeugd en het omgaan met boosheid in het magazine Elisabeth No 6-2023. Wil je zelf graag de Elisabeth ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang voortaan Elisabeth Magazine elke veertien dagen bij jou thuis! Kijk hier welk abonnement bij je past.

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved