fbpx
Home Thema'sGeloven Omzien – Ontmoetingen die je doen stilstaan

Omzien – Ontmoetingen die je doen stilstaan

Elisabeth recenseert

door Danielle Feddes
Omzien van J. Noltes

In Elisabeth recenseert lezen én beoordelen lezers nieuwe titels. Ditmaal: Omzien – Ontmoetingen die je doen stilstaan en verwonderen van ds. J. Noltes.

Over ‘Omzien – Ontmoetingen die je doen stilstaan en verwonderen’:

Een fraaie bundel met ontmoetingen die een reactie van herkenning oproepen. Een glimlach, een traan. Omdat de situaties zo universeel en herkenbaar zijn: hardop bidden, praten in de kerk, op bezoek in het ziekenhuis, luisteren naar kinderen, overlijden van een geliefde, de vraag naar vergeving … Ds. J. Noltes beschrijft een aantal van zijn pastorale herinneringen, om mensen te bemoedigen en verder te helpen. Een aantal hiervan werd gepubliceerd in De Waarheidsvriend, met veel positieve reacties tot gevolg.

Auteur:

J. Noltes

Uitgever:

Groen

Prijs:

€ 13,99

Onze recensent:

Elisabeth Versluis

Eerste indruk/vormgeving:

Verhaallijn:

Laagdrempelig geschreven stukjes die deels verschenen zijn in magazine “De Waarheidsvriend”, het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse kerk in Nederland.

Een fragment uit het boek:

De spoorloos verdwenen Bijbel
Mijn eerste huisbezoek – samen met een ouderling – was bij een niet
kerkelijk meelevend echtpaar. Hoewel onze komst van tevoren was
aangekondigd, troffen we mevrouw alleen thuis.
Van dit bezoek is mij één ding altijd bijgebleven. Op mijn vraag of
ze nog wel gewend waren om de Bijbel te lezen, kwam een bevestigend
antwoord, een beetje verontwaardigd zelfs. Al gingen ze dan niet naar
de kerk, in de Bijbel lezen deden ze wel! Toen ik echter tegen het einde
van het bezoek vroeg of ik hun Bijbel even mocht gebruiken om er een
gedeelte uit te lezen, ontstond er een lichte paniek. De Bijbel bleek niet
op de plaats te liggen waar hij hoorde … Overal werd gezocht; laden
werden opengetrokken, de linnenkast werd geïnspecteerd, maar geen
Bijbel … Ondertussen verzuchtte de vrouw (haar dochter had haar met
de huishouding geholpen): ‘Waar heeft die meid die Bijbel nou toch
gelaten?’
Mijn broeder-ouderling en ik dachten er achteraf het onze van …

Leesbaarheid:

Vriendelijke toon en zowel door de inhoud als de variatie uitnodigend om te lezen.

Dit is mijn verwachting van het boek:

Pastorale herinneringen van ds. J. Noltes, een emeritus-predikant van de Nederlands Hervormde Kerk en leraar Godsdienst aan een middelbare school.

Maakt dit boek die verwachting waar? Waarom wel of niet?

Er wordt naast ‘de ontmoetingen’ veel ruimte gegeven aan flankerende liederen, gedichten en citaten. Deze hoeveelheid aanvullende teksten had naar mijn persoonlijke smaak iets minder gekund.

Dit valt me op aan het boek:

Er is een inleiding geschreven door Piet Vergunst, de algemeen secretaris Gereformeerde Bond. Zijn inleiding doet vermoeden dat het boek geschreven is voor ambtsdragers, voor predikanten. Vooral voor de beginnende collega’s die nog weinig ervaring met het pastoraat hebben opgedaan.

De thema’s van de stukjes en de uitwerking daarvan zijn echter van een andere toon en inhoud dan ik onder professionals binnen het pastorale werk zou verwachten. Ds. Noltes wijst ons op een diversiteit aan thema’s die leven onder christenen zonder deze in detail uit te werken. De soepele gesprekstoon en schetsmatige indruk van de ontmoeting is helemaal wat je van een column in een magazine met een divers publiek mag verwachten.

Dit spreekt me aan in het boek:

Mooie cover door een verfijnde pentekening. Refereert op vriendelijke wijze naar de Herder en zijn schapen.

Ds Noltes is beslist vaardig in het eenvoudig verwoorden van enerverende thema’s; een vaardigheid die je als leraar door de jaren heen verwerft.

Dit spreekt me minder aan:

Thematisch zoek ik iets meer verdieping. Het zijn met recht stukjes uit een magazine. In boekvorm zijn de stukjes voor mij persoonlijk soms wat te weinig uitgewerkt en toegelicht.

Typeer het boek in 3 woorden:

Bewust christen zijn

Dit wil ik verder nog kwijt:

De onderliggende wens in deze verzameling stukjes is voor mij de roep om te luisteren naar elkaar, naar de zoekende christen, naar de lijdende mens. Elkaar werkelijk kunnen zien en horen is een geschenk en voor beiden een zegen, zo laat ds. Noltes ons gewaar worden.

Lees meer boekrecensies en word lid van Elisabeth Leest, onze online boekenclub. Neem ook eens een kijkje op Royal Jongbloed. Daar staan nog meer mooie en interessante boeken. En ontvang je onze nieuwsbrief al? Hierin houden we je op de hoogte van nieuwe recensies en artikelen uit Elisabeth Magazine.

Wil je voortaan 2x per maand zelf ons prachtige magazine ontvangen? Neem dan nu een abonnement op Elisabeth Magazine. Of vraag eerst een proefabonnement aan.

 

 

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved