fbpx
Home Thema'sBemoediging Kroningsgebaar

Kroningsgebaar

Een nieuwe traditie

door Danielle Feddes
kroningsgebaar

Kroningsgebaar is een column van Marinus van den Berg over deze tijd van herdenking aan de Tweede Wereldoorlog en de kroning van koning Charles in Engeland.

Er was – klinkt als een sprookje maar was het niet- mij gevraagd om te spreken over bemoediging.  Het was in de tijd dat president Zelensky onverwacht op bezoek kwam.  De dag van de herdenking van de doden uit de Tweede Wereldoorlog en oorlogen daarna zoals in Afghanistan. Het was kort voor de Bevrijdingsfestivals die door slecht weer op meerdere plaatsen onderbroken moesten worden.

Tradities

Het was in de week dat in Londen een man op leeftijd – na jaren wachten – tot koning zou worden gekroond. Zijn tweede vrouw zou koningin worden. Ik hoorde over de gouden koetsen, over de lijst van genodigden, over wie waar zou zitten. Heel  het Britse Koninkrijk leek in de ban van de komende dingen. Hij werd bovendien het hoofd van de kerk. Niet God maar wel het hoofd van de Anglicaanse Kerk. Ik hoorde van de tradities en van de muziek. Ook nieuwe muziek. Alleen al om die muziek wilde ik gaan kijken en luisteren.

Intussen ging de oorlog aan de rand van Europa door en trok een boevenbende vanwege munitiegebrek zich terug uit de platgeschoten stad in de Oekraine. Ik dacht aan al die vluchtelingen die Engeland probeerden te bereiken. Dicbtbij waar ik woon ligt tijdelijk een boot die drenkelingen aan de Zuid-Italiaanse kust  wist te redden.

Kroningsgebaar

Wat is bemoedigend in deze tijd? Voor wie is wat bemoedigend?  We hebben dromen van hoop nodig en mensen die daar handen en voeten aan geven.  We hebben levenswijsheid nodig. Zo ontstond de tekst Kroningsgebaar:

Hij wilde niet alleen de gekroonde hoofden

Hij wilde ook die nooit gekroond zouden worden

 

Hij wilde de vrouwen en de mannen

Queens en Kings die geen troon hadden

 

Hij wilde al die mensen uitnodigen

Die  een kroon en een troon verdienden

 

Al die mensen die niet op mensen neerkijken

Al die mensen die anderen in eerbied aankijken

 

Hij zou van zijn troon stijgen

Samen met de koningin een kring met hen vormen

 

Een kleurrijke kring van zusterschap en broederschap

Rondom de  troon met al deze edele mensen

 

Hij wilde alle kinderen die waren gevlucht naar zijn land

op zijn troon zetten met de kinderen van zijn rijk

 

Zo  begon hij met dit kroningsgebaar een nieuwe traditie:

Niemand onttroont meer een ander mens.

Tekst: Marinus van den Berg 6 mei 2023

Beeld: Church of the King, Unsplash

Wil je meer columns en gedichten van Marinus en anderen lezen? Neem een abonnement op Elisabeth Magazine en ontvang voortaal elke veertien dagen ons blad boordevol columns, gedichten, interviews, achtergrondverhalen, recensies, tips en natuurfoto’s in de bus.

Tip voor moederdag: Geef een (proef)abonnement cadeau!

Copyright © Royal Jongbloed All Rights Reserved