Kroningsgebaar is een column van Marinus van den Berg over deze tijd van herdenking aan de Tweede Wereldoorlog en de kroning van koning Charles in Engeland.
Er was – klinkt als een sprookje maar was het niet- mij gevraagd om te spreken over bemoediging. Het was in de tijd dat president Zelensky onverwacht op bezoek kwam. De dag van de herdenking van de doden uit de Tweede Wereldoorlog en oorlogen daarna zoals in Afghanistan. Het was kort voor de Bevrijdingsfestivals die door slecht weer op meerdere plaatsen onderbroken moesten worden.
Tradities
Het was in de week dat in Londen een man op leeftijd – na jaren wachten – tot koning zou worden gekroond. Zijn tweede vrouw zou koningin worden. Ik hoorde over de gouden koetsen, over de lijst van genodigden, over wie waar zou zitten. Heel het Britse Koninkrijk leek in de ban van de komende dingen. Hij werd bovendien het hoofd van de kerk. Niet God maar wel het hoofd van de Anglicaanse Kerk. Ik hoorde van de tradities en van de muziek. Ook nieuwe muziek. Alleen al om die muziek wilde ik gaan kijken en luisteren.
Intussen ging de oorlog aan de rand van Europa door en trok een boevenbende vanwege munitiegebrek zich terug uit de platgeschoten stad in de Oekraine. Ik dacht aan al die vluchtelingen die Engeland probeerden te bereiken. Dicbtbij waar ik woon ligt tijdelijk een boot die drenkelingen aan de Zuid-Italiaanse kust wist te redden.
Kroningsgebaar
Wat is bemoedigend in deze tijd? Voor wie is wat bemoedigend? We hebben dromen van hoop nodig en mensen die daar handen en voeten aan geven. We hebben levenswijsheid nodig. Zo ontstond de tekst Kroningsgebaar:
Hij wilde niet alleen de gekroonde hoofden
Hij wilde ook die nooit gekroond zouden worden
Hij wilde de vrouwen en de mannen
Queens en Kings die geen troon hadden
Hij wilde al die mensen uitnodigen
Die een kroon en een troon verdienden
Al die mensen die niet op mensen neerkijken
Al die mensen die anderen in eerbied aankijken
Hij zou van zijn troon stijgen
Samen met de koningin een kring met hen vormen
Een kleurrijke kring van zusterschap en broederschap
Rondom de troon met al deze edele mensen
Hij wilde alle kinderen die waren gevlucht naar zijn land
op zijn troon zetten met de kinderen van zijn rijk
Zo begon hij met dit kroningsgebaar een nieuwe traditie:
Niemand onttroont meer een ander mens.
Tekst: Marinus van den Berg 6 mei 2023
Beeld: Church of the King, Unsplash
Wil je meer columns en gedichten van Marinus en anderen lezen? Neem een abonnement op Elisabeth Magazine en ontvang voortaal elke veertien dagen ons blad boordevol columns, gedichten, interviews, achtergrondverhalen, recensies, tips en natuurfoto’s in de bus.
Tip voor moederdag: Geef een (proef)abonnement cadeau!